8 ráktípus, ami egyre gyakoribb a fiataloknál

Mára a rosszindulatú daganatos elváltozások megkerülhetetlenek az egészséggel kapcsolatos értekezésekben, különösen, ami az idősebb korosztályt illeti. Ugyanakkor egy közelmúltbeli tanulmány szerint egyes ráktípusok előfordulása drámai mértékű növekedést mutat a fiatalabb generációk képviselőinél.

Az elhízás a fiatalabbak életébe is kerülhet

Az Amerikai Rákkutató Társaság tanulmánya a 25-84 éves korosztály 20 évre vonatkozó rák diagnózisának adatait elemezte, és meglepő növekedést fedezett fel a rákos megbetegedések arányában a 25 és 49 év közöttieknél, különösen az elhízással összefüggésbe hozható ráktípusok kapcsán.

A vizsgált ráktípusok közül 6 olyan fajtát fedeztek fel, ami az elhízással összefüggésben jelentkezhet a fiataloknál. Ezek a következő rákos megbetegedések: kolorektális, endometriális, epehólyag-, vese-, hasnyálmirigy-daganatok és a multiplex myeloma, a plazmasejtek rákos megbetegedései, melyek korábban tipikusan a 60-as, 70-es korosztályt érintették.

Legnagyobb mértékben a 25 és 29 év közöttiek esetében a vese daganatos megbetegedése növekedett, évente átlagosan 6, 23%-kal, míg a 30-34 éveseknél a myeloma mutatott 2,21%-os növekedését. A fiatal felnőtteknél még két rákfajta esetében beszélhetünk növekedésről: a gyomor-bélrendszeri rák és a leukémia kapcsán. Ezeket nem hozták összefüggésbe az elhízással.

A gyomor-bélrendszeri rák és a leukémia gyakoriságának növekedéséért a kutatók az autoimmun betegségeket, az antibiotikum-használat és a környezeti rákkeltő anyagok expozíciójának növelését teszik felelőssé.

Kell-e aggódnunk?

A megelőző ellátás, a tudatos egészségmegőrzés segíthet a rákos megbetegedések elkerülésében is, ahogy a testsúly normális mederben tartásával szintén sokat tehetünk önmagunkért. A tanulmány szerzői arra ösztönzik az orvosokat, hogy továbbra is figyeljék betegeik súlyát, és adjanak megfelelő tájékoztatást az elhízás egészségügyi kockázatairól, segítsék elő a fizikai aktivitást és a megfelelő étrend kialakítását is.
Nem lehet elégszer ismételni: Az egészséges testsúly megőrzése, a tápláló étrend kialakítása és a rendszeres testmozgás fontos tényezők a rák megelőzésében – az életkorunktól függetlenül is.
(* A tanulmány elsősorban az amerikai milliő tükrében készült.)

Forrás: Health.com

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A tartós fogyás kulcsa

Egy alapvető túlélési ösztönből fakadó tápanyag-raktározási mechanizmus miatt, a rövid koplalások után a szervezet hamar visszaépíti a leadott kalóriákat. Különböző napos, vagy hetes diétákkal ideiglenesen meg lehet szabadulni kilóktól, de, hogy mi a tartós siker kulcsa, arra egy kutatás jött rá.

Vélemény, hozzászólás?