Így eddz a kutyáddal

Ha túl sok mindent kell belesűrítened egy napba, és edzésre alig jut idő. Állandó teendőidbe pedig a rendszeres kutyasétáltatás is beletartozik, akkor itt az ideje, hogy összekösd a kellemeset a hasznossal, és a blökiben rálelj új edzőpartneredre.

egeszsegugyelet-eletmod-egeszseges-eletvitel-kutyas-edzes-nagy3

Az eb mozgásigénye és lelkesedése igazán fertőző lehet: Egy Michigan Egyetemen végzett kutatás szerint a kutyatulajdonosok 34%-kal nagyobb valószínűséggel edzenek hetente 150 percet, mint azok, akiknek nincs kutyájuk. (Ebbe a sétáltatás és a labdázás is beleszámít.)

A közös edzés nem csak motivációnak jó, vagy arra, hogy a sétáltatással egyben a testmozgásod is meglegyen aznapra, de a gazdi-kutya barátságot is erősíti.

Néhány tipp arra, hogyan vonhatod össze a kedvenced sétáltatását a napi edzéssel

Futás

A kutyák imádják, és ha Te is szeretsz rendszeresen futni, akkor végre lesz, aki lépést tart veled. Miután rendszeresen futni viszed, a blöki később sem hagyja, hogy nyúlbéla légy, eshet az eső, fújhat a szél, ő még tovább ösztökél. Ahogy felveszed a futócipődet, ő már indulásra kész, és az ajtóban csahol a startra várva. Kell ennél jobb motiváció?
A kis kutyák is képesek arra, hogy lépést tartsanak veled, a hőségre és a páratartalomra azonban figyelj oda, mert az ebek nem izzadnak. Ilyenkor legyél kíméletes.

egeszsegugyelet-eletmod-egeszseges-eletvitel-kutyas-edzes-nagy1
Kerékpár

Ha a futásban nehéz mindig lépést tartanod a kutyáddal, akkor jöhet a bicikli, amivel pórázon is könnyedén kísérheted a legaktívabb ebet is. Miközben számára is egészséges a mozgás, te is elégethetsz egy tonna energiát, és a lábizmaidat is erősíted.

Napjainkban nem csak az emberek esetében mondható el, hogy keveset mozgunk, de sok kutya szintén túltáplált és nem kap elegendő testmozgást a gazditól. A közös edzéssel nem csak a saját egészségedért tehetsz, de az övéért is. A mozgás serkenti az agyat a kutyák esetében is, szerotonint termel, így a szorongó vagy agresszív ebek lelki nyugalmáért is sokat tesz.

Görkori

Amennyiben profin görkorizol, a kutyádat is magaddal viheted, de, ha még bizonytalan vagy, akkor veszélyes lehet. Előbbi esetben lehetőleg olyan terepet válassz, ahol nincs nagy forgalom, például egy parkot vagy sétányt.

Aktív játék

Menjetek ki a szabadba, és vigyetek magatokkal egy labdát. Jöhet a klasszikus „Hozd vissza játék”, csak kicsit másképp. Amíg ő keresi az eldobott lasztit, addig te felüléseket végezhetsz, fekvőtámaszozhatsz, kitöréseket csinálhatsz, azaz aktívan várhatod, hogy a kedvenced visszatérjen a labdával, de versenyezhetsz is vele.

egeszsegugyelet-eletmod-egeszseges-eletvitel-kutyas-edzes-nagy2

Kajak

A nyár tökéletes évszak a vízi sportokra, és ha szeretsz kajakozni, akkor magaddal viheted a kutyádat is. Ha kedvenced kisméretű, ülhet elől, ha nagyobbacska, akkor a lábadhoz közel biztonságosabb. Először próbáld ki a szárazon, hogy képes e nyugton maradni, ha nagyon csúszkál a lába, tehetsz alá egy darab szőnyeget, hogy biztosabban álljon a mancsain. A lassú, kis hajóforgalmú folyók ideálisak erre a célra, lehetőleg part közelben.
Miközben a karod dolgozik, és kalóriát éget, addig hagyd a blökit nyugodtan úszni, ha akar, de nagy valószínűséggel nyugton marad végig. Ehhez persze ismerned kell.

Foci

Néhány kutya imád focizni, különösen a pásztorkutyákra igaz ez. Vegyél egy olyan labdát, amit ő is meg tud „fogni”, és taníts neki néhány fogást. Ha az oktatás nem megy túl jól, akkor még mindig jöhet a klasszikus labdázás.

Lépcsőzés

Kedvenced nem fog panaszkodni, ha kihagyod a liftet, és a lépcsőt választod. Sőt, lelkesen Veled tart majd. Ez tökéletes edzés a lábak és a popsi számára.

Házi kedvenced jobb, mint a haverok, mert nem fog panaszkodni a dombok és emelkedők miatt, vagy, hogy nem bírja a tempót, és nem hív fel az utolsó percben sem, hogy lemondja a közös edzést. Sőt, ha kilépsz az ajtón, biztos lehetsz benne, hogy követni fog. Már ezek a tények is mellette szólnak.

Forrás: Health.com

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Napi egy perc intenzív testmozgás is elég.

Napi 1 perc intenzív testmozgás is elég?

Sokan, sokszor hivatkoznak arra, hogy azért nem edzenek, mozognak eleget, mert nincs idejük rá. Kanadai …

Vélemény, hozzászólás?