Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Napi 1 perc intenzív testmozgás is elég?

Sokan, sokszor hivatkoznak arra, hogy azért nem edzenek, mozognak eleget, mert nincs idejük rá. Kanadai kutatók kísérleteinek eredményei most azt mutatják, hogy 1 percnyi intenzív testedzésnek egyenértékű egészségi előnyei vannak a hosszabb állóképességi edzésekkel.

„Ez nagyon idő-hatékony edzéstechnika” – nyilatkozta Martin Gibala, a kanadai McMaster Egyetem kineziológia professzora, a PLOS ONE című lapban megjelent tanulmány vezető szerzője. „Az intenzív testmozgás rövid, robbanásszerű löketei kiemelkedően hatékonyak.”

A kutatók olyan kísérleteket folytattak, melyek eldönthetik, hogyan viszonyul az intenzív tréning (sprint intervallum tréning SIT), a mérsékelt intenzitású folyamatos tréninghez (moderate-intensity continuous training MICT).

Az olyan kulcsfontosságú egészségi jelzőket figyelték meg a testben, amilyen a kardiorespiratorikus fitnesz és az inzulinérzékenység kapcsolata, pontosabban azt, hogyan szabályozza a szervezet a vércukor szintet edzések közben.

A McMaster Egyetem kutatócsoportja régebben már kimutatta, hogy a SIT-protokoll, amely 3×20 másodperces „adj bele mindent” kerékpársprintet foglalt magába, hatékony volt a teljesítőképesség növelésében. A teljes tréning 10 percig tartott, ebből 2 perc bemelegítés volt, 3 perc a levezetés, és 2 perces könnyű lazító tekerés választotta el a 3 intenzív sprintet.

Martin Gibala az egyik önkéntessel
Martin Gibala az egyik önkéntessel
Forrás: McMaster University

Az újabb kísérletben 27 ülő életmódú férfi vett részt. A vizsgálatok a 12 hétig tartottak. Őket heti intenzív(SIT), vagy heti mérsékelt(MICT) testedzésre osztották be, valamint egy kontrollcsoportba, amely egyáltalán nem végzett edzést. Az edzést végzőknél azonos volt a bemelegítő, és levezető idő, és akik a mérsékelt edzést végezték azok 45 percig kerékpároztak folyamatos mérsékelt ütemben.

12 heti tréning után az eredmények meghökkentően hasonlóak voltak, pedig a mérsékelt MICT-protokoll 5x annyi testedzést foglalt magában, és 5x annyi időt vett igénybe.

„A legtöbb ember az időhiányt hozza fel legfőbb okként, amiért nem aktív. Tanulmányunk most kimutatta, hogy az intenzitás alapú megközelítés hatékonyabb lehet, mint a hagyományos idő alapú megközelítés.” – mondta Gibala professzor, majd hozzátette: „Az intenzív testmozgás sokféle formájára alkalmazható. Például egy élénk lépcsőmászás ebédidőben gyors, és hatékony edzés. Az egészségügyi előnyei pedig jelentősek.”

Forrás: Origo

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

7 tanács, hogy ne csak eljárjon az idő feletted

Vannak olyan módszerek, melyekkel szépen gyarapíthatjuk az éveink számát. A testmozgás, az étrend, az életmódbeli tényezők fontosabb szerepet kaphatnak a „szépen öregedés” folyamatában, mint a genetika. Ez a 7 tanács, amit cikkünkben olvashatsz segíthet benne.

Vélemény, hozzászólás?