Így úszhatod meg a januárt (is) szárazon!

A Száraz január mozgalom lényege, hogy résztvevői az év első hónapjában egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt. Ez a rövid megvonás akár hosszú távon pozitív hatást gyakorolhat az alkoholfogyasztási szokásokra.

Először nem is gondolnánk, hogy milyen nehéz egy egész hónapot megállni alkohol nélkül, főleg, ha aktív társasági életet élünk. Ugyanakkor ez a próbatétel olyan erős és pozitív pszichológiai helyzetet teremt, amely segít teljesítésében.

Száraz január mozgalom.

Egyrészt a csatlakozók egy közösséget alkotnak és egyfajta verseny alakul ki, hogy ki az, aki valóban képes végig csinálni. Másrészt a határidő, a belátható időtartam miatt minden nappal közelebb kerül a teljesítéshez, ami motiváló lehet.

Az egy hónap viszont olyan tapasztalatokat ad, amelyek könnyebbé teszik a visszautasítást a továbbiakban is. Ez főleg azok esetében jelentős, akik a függőség jeleit mutatják. Angliában megfigyelték, hogy azok alkoholfogyasztása is rendezettebbé és konszolidáltabbá válik, akik egyáltalán nem függők. A kezdeményezés egyébként a University of Sussex két kutatójától és a brit Alcohol Concern egyik aktivistájától indult, amely alkalom két millió embert mozgatott meg és a csatlakozók száma egyre csak növekszik.

A mozgalomhoz természetesen önkéntes alapon csatlakoznak a résztvevők, amely azt a tényezőt vonja maga után, hogy különösebb alkohol problémáik nincsenek. Esetükben a pozitív eredmény az, hogy a januárt követő félévben is kevesebb alkoholt fogyasztottak, amely javította a májfunkciójukat és csökkentette esélyüket a cukorbetegség kialakulására. Az alkoholfüggők esetében más a helyzet, nekik nem megy könnyen ez a böjt és nem is jelentkeznek rá.

Magyarországon megközelítőleg minden 10. ember alkoholista.

Az alkoholizmus kiváltó oka nem csak genetikai hajlam lehet, hanem az élethelyzet, az anyagi körülmények drasztikus változása is.

Hazánkban jelenleg ez a mozgalom nem terjedt el, viszont bízunk abban, hogy egyre nagyobb hangot kap majd, egyre több országot és embert megmozgatva ezzel. A szilveszteri buli után pedig nem is árt egy alaposabb tisztítókúra, ahogyan az év indításához sem.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Májbetegségek és előjeleik

A máj egyike a létfontosságú szerveinknek, az agyunk után a legbonyolultabb szervünk. Fontos szerepe van …

Vélemény, hozzászólás?