Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Terhesség + burgonya = Cukorbetegség?

A krumpli, vagy krumplialapú termékek, mint például a chips is, növelhetik a terhes nőknél a cukorbetegség kockázatát – állapították meg amerikai kutatók. A burgonya valószínűleg a keményítőtartalma miatt okoz problémát, mivel hirtelen emeli meg a vércukorszintet.

Ugyanakkor angol kutatók véleménye szerint az elmélet eddig nem kellőképpen bizonyított, és más keményítőtartalmú élelmiszerek (rostban gazdag ételek, zöldségek, gyümölcsök) esetében is érdemes lenne megfigyelni az eredményeket.

Terhesség alatti cukorbetegség.

A keményítőtartalmú ételek az étkezések egyharmadát képezik. Áldott állapotban a hölgyek érzékenyebbek a cukorbetegségre, könnyebben alakul ki, amely rendszerint a szülés után el is múlik, de, ha nem figyelnek oda, akkor hosszú távú egészségügyi problémákhoz vezethet mind az anya, mind a baba esetében. A terhesség alatti cukorbetegség annyit jelent, hogy túl sok a glükóz a vérben.

Átlagosan 100 terhességből körülbelül 3 érintett a problémában.

A tünetek között szerepelnek olyan panaszok, mint szájszárazság, fáradékonyság és gyakori vizelési inger. Az időszakosan fellépő betegséget visszaszoríthatja a diéta és a sport, valamint, ha az orvos úgy ítéli meg, a gyógyszeres terápia, amely kordában tartja a vércukorszintet.

Vigyázni kell, mert a nem megfelelő kezelés akár koraszüléshez vezethet, legrosszabb esetben pedig vetélést okozhat.

A burgonya növeli a terhesség alatti cukorbaj esélyét.A cukorbetegségben szenvedő áldott állapotban lévő nőket vizsgáló kutatás során felfigyeltek arra, hogy a megbetegedett nők étkezésének nagy részét valamilyen krumpli alapú étel teszi ki. A kockázati tényező azoknál a hölgyeknél 50 %-ra emelkedett, akik hetente öt adag burgonyát fogyasztottak valamilyen formában.

Az orvosok szerint, ha két adagot ebből zöldségre, gyümölcsre vagy valamilyen teljes kiőrlésű gabonaételre cserélnének, akkor a kockázati tényező 9-12 %-ra csökkenne. Nem árt hangsúlyozni azonban, hogy ez a megállapítás vitát váltott ki a tudomány világában, és egyelőre úgy gondolják kevés bizonyíték áll rendelkezésre, hogy biztosan kijelenthessék, a krumpli problémát okozhat.

Amit fontosnak tartanak, hogy a várandós nők az orvosukkal egyeztetve egészségesen, változatosan táplálkozzanak, és amennyiben az nem szükséges, ne hagyják abba a testmozgást.

Annak érdekében, hogy valóban tényként közölhessék a burgonya ártalmas hatásait a terhesség alatt, még számtalan vizsgálatnak kell lezajlania. Mindenesetre fontos a mértéktartás, a kiegyensúlyozott életmód, mind az áldott állapot előtt, közben és után.

Forrás: Bbc.com

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A séta így a legegészségesebb

A rendszeres séta is kiváló edzésforma, csökkentheti a magas vérnyomás, a keringési problémák, és a cukorbetegség kialakulásának esélyét, még fogyaszthat is, ha a megfelelő technikával történik.

Vélemény, hozzászólás?