Kevesebb lépés is elég az egészséghez

Napi 10 ezernél kevesebb lépés is elegendő az egészséges életmódhoz, az edzettségi állapot fenntartásához. Nincs tudományos alapja annak a köztudatba beívódott, még fitneszórákban és okostelefonra letölthető alkalmazásokban is használt tantételnek, hogy az egészség megőrzéséhez minden nap 10 ezer lépést kell megtenni (ez kb. 1,5 óra séta).

Kalligráfiai eredet

“Egy 1960-as évekbeli japán lépésszámláló eszköz marketing kampányához köthető a 10 ezer lépés eredete”

– tájékoztat I-Min Lee professzort, az amerikai Harvard Egyetem T.H. Chan közegészségügyi intézetének tudósa.

A hajdani fitnesz-termék azért kapta a „10 ezer lépés számláló” nevet, mert a tízezres szám japán kalligráf írásjele hasonlít egy sétáló emberre. Lee professzor nem talált arra bizonyítékot, hogy ennek a lépésszám mennyiségnek az egészségügyi hatékonyságát alátámasztó kutatás, tudományos munka valaha is készült volna, és szerinte pont azokat tántoríthatja el a fizikai aktivitástól, akiknek a legnagyobb szükségük volna rá.

„Sokan nem tudnak gyalogolni, mert nem laknak biztonságos környéken, vagy a gyaloglás nem megfelelő mozgásforma számukra” – mondta I-Min Lee professzor. „Kreatívabbnak kell lennünk. Lehetséges, hogy az illető számára sokkal inkább testhezálló sport például a torna, az úszás vagy szobabiciklizés.”

Kevesebb több, ha tempósabb

Lee professzor, és társai kutatásában 16 ezer idős amerikai nő egészségügyi adatait elemezték. Ülő foglalkozásúaknak a napi aktivitás enyhébb mértékű növelése is jelentős egészségügyi előnyökkel járhat. Alacsonyabb az idő előtti elhalálozási ráta azok között az idős nők között, akik naponta 4400 lépést gyalogoltak, azokhoz képest, akik nem végeztek aktívabb tevékenységet.

Az is kiderült a kutatásból, hogy már napi 2000 lépés is jótékony hatású, és minél több lépést tesz meg valaki ezen mennyiség felett, annál jobb hatással lesz az egészségére. Ez a fokozódás 7500 lépésig tart, mert ez a határ az, ami felett már nem nő tovább a pozitív hatás. Az egészségessége még feszes tempójú gyaloglással növelhető, ez kifejezetten csökkenti a mortalitási kockázatot.

Forrás: HáziPatika

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Csak heti 2 óra az egészségért

Mozogni sem kell hozzá, és csak heti 2 óra, mégis nagyon sokat számít az egészségünk szempontjából. Heti két óra természetben eltöltött idővel sokat tehetünk az egészségünkért, derült ki az Exeteri Egyetem kutatási eredményeiből.

Vélemény, hozzászólás?