Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Top 10 fogadalom az Újévre

Az újévi fogadalmak gyorsan illanó dolgok, amiket nagy vehemenciával találunk ki, hogy aztán pár nap, pár hét vagy pár hónap múlva fel is adjuk őket. A kevesebb több, a most következő fogadalmak közül már azzal is sokat tehetsz magadért, ha csak egyetlen egyet tartasz be. Válogass egészségedre!

Egészséggyarapító fogyás

Amilyen könnyű elhatározni év elején, hogy leadunk pár kilót az egészségünk és közérzetünk érdekében, olyan nehéz betartani, elindulni a fogyás útján. Sokat segíthet, ha 21 napig tudod őrizni egy-egy új keletű jó szokásodat (este már nem eszel, napi ötször keveset étkezel, heti háromszor edzel stb.). Ahogy lesz az erőfeszítéseidnek eredménye, máris motiváltabb leszel. Fontos, hogy közben ne inogj meg, és ne keress mentségeket a nassolásra.

Top 10 újévi fogadalom

Maradj kapcsolatban

Kutatások is alátámasztják, hogy a rendszeresen ápolt emberi kapcsolatok segítik a jobb közérzetet és önismeret, önbecsülés kialakulását. Ha mostanában perifériára szorult életedben a család vagy egy-egy barátság, próbáld meg ápolni a kapcsolataidat és keress alkalmat a közös programokra.

Tedd le a cigarettát

Újévi leszokásEz az egyik legjobb dolog, amit magadért tehetsz. A cigaretta gátolja a boldogságérzést. Ez még egy ok a sok ezerből, ami miatt itt az ideje, hogy megszabadulj tőle. Beszélgess exdohányosokkal a leszokásról, próbálj ki több módszert, ami segíthet (pl. testmozgás, hobbik). Az egészséged mellett ráadásul rengeteg pénzt is spórolhatsz így.

Spórolj

Az életmódváltással még pénzt is spórolhatsz. Cseréld a kocsidat biciklire. Töltsd a szabadidődet pubok helyett a szabadban kirándulással, sétával. Próbáld ki az otthoni edzést. Listával menj vásárolni, hogy tényleg csak olyan dolgokra költs, amikre szükséged is van.

Minimalizáld a stresszt

Egy kis stressz nem árt, sőt motorként szolgálhatja életedben a haladást. Ugyanakkor, ha a feszültség krónikus mértéket ölt az életedben, az számtalan egészségügyi kockázatot hordozhat magában. Álmatlanságot, depressziót, elhízást, szívbetegségeket okozhat és így tovább. A hosszú munkaidő, a határidők és számlák okozta stressz, a kevés alvás, kapkodás, rossz táplálkozási szokások a családdal töltött időt is megmérgezhetik. Oldd a feszültséget rendszeres testmozgással, egészséges ételekkel, meditációval és szánj időt rendszeresen a feltöltődésre, akár egy film vagy egy jó könyv társaságában.

Önkénteskedj

Sokszor hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a boldogságunkat kizárólag az adja meg, ha magunkkal foglalkozunk. Egy 2010-es tanulmány megállapította, hogy a mások irányába szánt cselekedetek pozitív érzelmeket vonnak maguk után, melyek 20%-kal csökkentik a szívroham és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Arról nem beszélve, hogy a kreativitásunkra és a rugalmasságunkra is jó hatással vannak.

Újévi fogadalmak újratöltve

Utazz

A munka gyümölcse lehet egy-egy utazás, ami segít jobban élvezni az életet, nyitottabbá válni az új dolgokra, lehetőségekre. Segít áthidalni a rutint és a mókuskereket.

Vissza az iskolapadba

Nem számít, mennyi idős vagy. Az iskolapad segíthet fellendíteni a karrieredet, az önbecsülésedet, új barátokat hozhat és persze új tudást. Egy 2007-es tanulmány megállapította, hogy azok a középkorú felnőttek, akik újra kezdenek tanulni (beleértve az esti kurzusokat is) erősebb verbális készségekkel bírnak. Mi több, számos tanulmány igazolja azt a tényt is, miszerint a magasabb iskolázott csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát.

Mérsékeld az alkoholfogyasztást

Jól lehet, hogy sok írás született a kis mennyiségben elfogyasztott alkohol jótékony hatásairól (lásd vörösbor), sok kicsi mégis sokra megy, és hosszú távon ártalmasabb lehet. A túlzott alkoholfogyasztás befolyásolja az agy neurotranszmittereit, és növelheti a depresszió, a memóriavesztés kockázatát is. A krónikus ivászat növeli a máj- és szívbetegségek, magas vérnyomás, stroke, és a mentális hanyatlás rizikóját, és még a száj-, torok-, máj- és mellrák lehetőségét is.

Aludj idén többet

Valószínűleg tisztában vagy vele, hogy a jó éjszakai alvás csodákra képes a hangulat és megjelenés szempontjából is, de az alvásnak több előnyös hatása is van az egészségre, mint azt hinnéd. Az alváshiányt összefüggésbe hozták az elhízás és 2. típusú cukorbetegség kockázatával. A jó alvás viszont segít az agynak az emlékek feldolgozásában is.

Az itt felsorolt top 10 újévi fogadalmat természetesen a végtelenségig bővítheted új változatokkal, a lényeg, hogy legyen köztük olyan, amit betartasz, és amit sikerre vihetsz.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A tartós fogyás kulcsa

Egy alapvető túlélési ösztönből fakadó tápanyag-raktározási mechanizmus miatt, a rövid koplalások után a szervezet hamar visszaépíti a leadott kalóriákat. Különböző napos, vagy hetes diétákkal ideiglenesen meg lehet szabadulni kilóktól, de, hogy mi a tartós siker kulcsa, arra egy kutatás jött rá.

Vélemény, hozzászólás?