Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Ölhet!

Népszerű városi legenda, milliók használják az „5 másodperces” szabályt, ami azt jelenti, hogy a padlóra, vagy földre esett étel ennyi időn belül felkapva még megehető, mert ennyi idő alatt még nem lepik el a baktériumok. A Daily Mail egy friss kutatásra hivatkozva nem csak cáfolja ezt a szabályt, hanem azt állítja, hogy akár bele is halhatunk alkalmazásába.

A szakértők szerint az 5 másodperces szabály minden harmadik használója komoly rizikónak teszi ki magát, pontosabban főleg kólibaktérium és a szalmonella fertőzés miatt. Függetlenül attól, hogy az étel mennyi ideig érintkezett a földdel, ezek a baktériumok rögtön hozzátapadnak, ezért azonnal ki kell dobni a leesett falatot a kukába.

A kutatásról

Az 5 másodperces szabály ölhet

A friss kutatás szerint a megkérdezettek harmada (37%) felveszi és megeszi még a konyhapadlóra esett ételt, a nappaliban leesett harapnivalót picivel többen (38%). Az is kiderült, hogy a kutatásban résztvevők fele légfrissítőt is használ a lakásában, minden negyedik személy pedig már csak akkor áll neki kitisztítani a lakását, ha valami már szaglik, közel a kétharmada (59%) pedig olyankor takarít csak, ha már látszik a kosz.

Sőt, még az is kiderült, hogy az emberek fele csupán a seprűt, vagy esetleg porszívót használ a takarításnál, e kettő közül pedig egyik sem baktériumölő.

Ezt tetőzi, hogy az igazán veszélyes „lények” nem láthatóak, szagtalanok, és 7 óra alatt egyetlen baktériumból hétmillióra képesek szaporodni.

Dr. Lisa Ackerley közegészségügyi szakértő javaslata: a ritka nagytakarítások helyett a sűrűn végzett kevésbé alapos tisztogatás hatásosabb.

Érdekesség még, hogy 10-ből 4 megkérdezett felengedi a kutyáját az ágyra, ráadásul úgy, hogy ezek csak 10%-a mossa le az állatot minden egyes séta után. Hogy ez miért fontos? Azért, mert ez is egy útja annak, hogy a már említett kólibaktérium, szalmonella, és egyéb kórokozók bekerüljenek a lakásba.

A BBC kutatásáról

A BBC tudományos okfejtés helyett először a közönségéhez fordult, hogy kiderüljön, ők miként vélekednek a szabályról. „Az 5 másodperces szabály biztosan létezik, sőt minden baktérium és egyéb organizmus tisztában van ezzel” – nyilatkozta egyikük enyhe iróniával.

Volt olyan, akinél 3 másodperc van érvényben, mert a kaja leejtése utáni negyedik másodpercben már a kutyája ott terem, és akkor már az övé a falat. Volt aki szerint 0 másodpercről kellene szólni a szabálynak, illetve olyan is, aki szerint ez függ az étel típusától és pláne attól, hogy mennyire vagyunk éhesek.

A szakértőket sem hagyták ki természetesen, a válaszok azonban nagy megoszlást mutattak. A válaszolók között volt, aki szerint a másodperc tört része elegendő az étel megfertőződéséhez, és olyan is, aki szerint az arcunkon és főleg a kezeinken sokkal több baktérium van, azok miatt jobban kellene aggódnunk, mint az 5 másodperces szabály miatt.

Veszélyes az 5 másodperces szabály.

Olyan is akadt, aki szerint a kortól függ, felnőttként nyugodtan megehetjük a földre esett ételt, ugyanis az immunrendszerünk kellően erős hozzá, más szerint ahogyan a mondás is tarja „a gyereknek évi 1 kiló koszt meg kell ennie, ha egészséges akar lenni.”

A BBC szenzációs következtetése: ha koszba esik le, akkor valószínűleg veszélyes dolog tapad a lepottyant ételünkre, és akkor mindegy mennyit várunk, ha azonban tiszta részre esik, akkor nem lehet olyan nagy bajunk abból, ha megesszük. Csak ugye az szubjektív, kinek mi a koszos és tiszta, és honnan derülhet ki, ha kórokozók kerültek rá.

A Mi következtetésünk: biztos ami biztos, inkább ne együk meg a lepottyant ételt, mert az 5 másodperces szabályt üti egy sokkal erősebb törvény, amit mindenki jól ismer, a neve: Murphy.

Forrás: BBC, Dívány,

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Ez a legproblémásabb életkor a gyereknevelésben

Felmérés készült a gyermeknevelés legjelentősebb mérföldköveiről. Többek között az is kiderült, hogy nem a legkisebbek, és nem is a kamaszok nevelése jelenti a legnagyobb kihívást a szüleiknek.

Vélemény, hozzászólás?