D-vitamint a szívnek is!

Angliában egy 163 szívbeteg részvételével folytatott kutatás kimutatta, hogy a bőrt érő napsütés hatására képződő, vagy pirulában beszedett D-vitamin jóvoltából a szív működése javul, nagyobb erővel képes a szervezetbe pumpálni a vért. Ezek alapján segítheti a szívizomgyengeség gyógyulását is a napfény-vitamin.

A Leeds Oktatókórház kutatócsoportja az Amerikai Kardiológusok Kollégiumának konferenciáján mutatta be a tanulmányt, és rendkívül meglepőnek tartják az eredményt – jelent meg a BBC hírportálján.

A D-vitamin sokat tesz a szív egészségéért is.

Azt már tudni lehetett korábban, hogy a D-vitamin a csontok és a fogak egészségében létfontosságú szerepet játszik, és főleg hazánkban sokaknál mutatható ki a hiánya. Átlagosan 70 év volt a kutatásban résztvevők életkora, és mint ebben az életkorban gyakran, még nyáron is alacsony volt a D-vitamin-szintjük. „Kevesebb időt töltenek napon, és a bőr D-vitamint előállító képessége is veszít a hatékonyságából, még nem nagyon tudjuk, miért” – mondta Dr. Klaus Witte kardiológus.

A résztvevő páciensek egy csoportjával 100 mikrogrammos D-vitamin-tablettát, a másik csoportjával hatóanyag nélküli, cukros pirulát szedettek 1 éven át minden nap.

A kutatók mérték, milyen módon hat az étrend-kiegészítő a szívizomgyengeségre. A mérésekben kulcsfontosságú volt a szívverésenként a szívkamrákból kipumpált vér mennyisége. Egészséges felnőtteknél 60%-70% közötti a szívből kipumpált vér aránya, a szívizomgyengeséggel élőknél azonban csak a 26%-át sikerül az izmoknak kijuttatniuk. Azoknál a betegeknél viszont, akik D-vitamint szedtek ez 36%-ra emelkedett!

„Ez a növekedés olyan nagy, amekkorát esetleg drága beavatkozásoktól szoktunk várni. A D-vitamin olcsó, nincsen mellékhatása, és rendkívöl hatásosan javít a már orvosi kezelés alatt álló betegek állapotán” – nyilatkozta Dr Witte.

A D-vitamint szedő betegek szíve kisebb is lett, ami arra utal, hogy erősebbé és hatékonyabbá vált.

A Brit Szív Alapítvány munkatársa, Peter Weissberg szerint hosszabb ideig tartó, és nagyobb léptékű kutatásra is szükség lenne ahhoz, hogy biztosan kiderüljön, a szívműködés kedvező változásai miatt csökkennek-e a szívizomgyengeségben szenvedők tünetei, illetve az élettartamot hogyan befolyásolja.

Forrás: Index

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Érvédő hatású ételek

Amennyiben a szíved és az ereid egészségét szeretnéd megőrizni, ezekből az ételekből érdemes rendszeresen fogyasztanod, mert ezek kifejezetten érvédő hatásúak.

Vélemény, hozzászólás?