Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Így érinti a testet a stressz-reakció

A “harcolj vagy menekülj” idegrendszeri válaszreakció a szervezet egy automatikus túlélési mechanizmusa, amely felkészíti a testet, hogy akcióba lépjen. Minden érzékszerv, és végtag csúcsra lesz járatva, a harc, vagy futás érdekében, ám ez más testi funkciók kárára történik, így ha nincs valódi vészhelyzet, hanem csak stressz, az rendkívül káros a szervezetnek.

Így érinti tetőtől-talpig a testet a harcolj vagy menekülj reakció

 • Agy Gyorsul a gondolkodás, ami segíti a veszély felmérését, és a gyors döntéshozatalt. Ilyenkor szinte lehetetlen másra is koncentrálni, mint magára a veszély forrására, vagy a menekülés útvonalára. Amennyiben a vészhelyzet miatt a test nem lendül erőteljes mozgásba, azaz fut vagy harcol, akkor az agyba jutó extra oxigén szédülést okoz.
 • Szem A látás kiélesedik, és sokkal több információt képes begyűjteni a veszélyről. Akár csőlátás is kialakulhat.
 • Száj A száj kiszárad, mert az emésztőrendszer része, és mivel ez vészhelyzetben lekapcsolódik, hogy minden erőforrás az izmokba kerülhessen.
 • Tüdő Gyorsul a légzés, így több oxigén kerül az izmokba, amelyek emiatt nagyobb teljesítményre lesznek képesek, azaz gyorsabbá, erősebbé tesz.
 • Szív Gyorsabbá válik a szívverés, hogy több vérrel lássa el az izmokat, megnövelve a teljesítményüket.
 • Gyomor A vér elterelődik az emésztőrendszer részeitől, ez a gyomorban pillangók érzetét kelti, vagy hányingert is okozhat.
 • Mellékvesék A mellékvesék adrenalint bocsátanak ki, ami hamar szétterjed a testben. A hormon létrejötte készenlétbe helyezi az egész testet.
 • Húgyhólyag Vizelési inger jön létre, mert a húgyhólyag izmai az erős stressz hatására elernyednek.
 • Kezek Hideggé válnak, mert az erek a bőrben összehúzódnak, hogy a vért az izmokba irányítsák.
 • Izmok Az összes izom feszessé válik, és felkészül a harcra, vagy a menekülésre, ami ha nem történik meg remegést okoz.
 • Izzadás Vészhelyzetben beindul az izzadás, a test hűtési rendszere, ami nagyon hatékonyan tarja hidegen a szervezetet, hogy ez a sok extrán beinduló folyamat a lehető legkisebb kárt okozza. Ez megnöveli a túlélés esélyét.
Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A stressztől is fájhat a hátad – a hátfájásodtól is lehetsz stresszes

A koronavírus pandémia miatt nem sok ember van, aki nem stresszelne valamennyire, ez pedig nem csak a befeszült izmok miatt vezethet hátfájdalomhoz. Összefüggést találtak a nagyagy egy területe, a stressz, és a tartós fájdalom között. Ezek alapján Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos elmagyarázza a fájdalomcsillapítás hogyan törheti meg ezt az ördögi kört.

Vélemény, hozzászólás?