Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Így érinti a testet a stressz-reakció

A “harcolj vagy menekülj” idegrendszeri válaszreakció a szervezet egy automatikus túlélési mechanizmusa, amely felkészíti a testet, hogy akcióba lépjen. Minden érzékszerv, és végtag csúcsra lesz járatva, a harc, vagy futás érdekében, ám ez más testi funkciók kárára történik, így ha nincs valódi vészhelyzet, hanem csak stressz, az rendkívül káros a szervezetnek.

Így érinti tetőtől-talpig a testet a harcolj vagy menekülj reakció

 • Agy Gyorsul a gondolkodás, ami segíti a veszély felmérését, és a gyors döntéshozatalt. Ilyenkor szinte lehetetlen másra is koncentrálni, mint magára a veszély forrására, vagy a menekülés útvonalára. Amennyiben a vészhelyzet miatt a test nem lendül erőteljes mozgásba, azaz fut vagy harcol, akkor az agyba jutó extra oxigén szédülést okoz.
 • Szem A látás kiélesedik, és sokkal több információt képes begyűjteni a veszélyről. Akár csőlátás is kialakulhat.
 • Száj A száj kiszárad, mert az emésztőrendszer része, és mivel ez vészhelyzetben lekapcsolódik, hogy minden erőforrás az izmokba kerülhessen.
 • Tüdő Gyorsul a légzés, így több oxigén kerül az izmokba, amelyek emiatt nagyobb teljesítményre lesznek képesek, azaz gyorsabbá, erősebbé tesz.
 • Szív Gyorsabbá válik a szívverés, hogy több vérrel lássa el az izmokat, megnövelve a teljesítményüket.
 • Gyomor A vér elterelődik az emésztőrendszer részeitől, ez a gyomorban pillangók érzetét kelti, vagy hányingert is okozhat.
 • Mellékvesék A mellékvesék adrenalint bocsátanak ki, ami hamar szétterjed a testben. A hormon létrejötte készenlétbe helyezi az egész testet.
 • Húgyhólyag Vizelési inger jön létre, mert a húgyhólyag izmai az erős stressz hatására elernyednek.
 • Kezek Hideggé válnak, mert az erek a bőrben összehúzódnak, hogy a vért az izmokba irányítsák.
 • Izmok Az összes izom feszessé válik, és felkészül a harcra, vagy a menekülésre, ami ha nem történik meg remegést okoz.
 • Izzadás Vészhelyzetben beindul az izzadás, a test hűtési rendszere, ami nagyon hatékonyan tarja hidegen a szervezetet, hogy ez a sok extrán beinduló folyamat a lehető legkisebb kárt okozza. Ez megnöveli a túlélés esélyét.
Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

10 jele annak, hogy túl sok stressz ér

A sok stressz akár 5 és fél évvel is megrövidítheti az életet, egy átlagos felnőtt naponta minimum 11 percet idegeskedéssel tölt. A stressznek vannak jelei természetesen, és minél többet tapasztalsz, annál fontosabb, hogy olyan relaxáló tevékenység után nézz, amivel le tudod vezetni, ami képes kikapcsolni, megnyugtatni. Nézzük, mik jelzik, hogy túl sok stressz ér.

Vélemény, hozzászólás?