Mit művel a hónaljban az izzadásgátló?

Természetes és rutinszerű a különböző izzadás elleni testápolószerek használata, ugyanakkor minimális tudásunk van arról, hogy ezek az anyagok pontosan milyen hatást gyakorolnak szervezetünkre.

Olvasunk, hallunk rémhíreket, legendákat arról, hogy a fújós dezodorok és izzadásgátlók egészségtelen mennyiségű alumíniumot tartalmaznak, és helyettük egészségesebb a biotermékek használata, de azzal keveset foglalkozunk, hogy maga az izzadási folyamat megállítása, hogyan befolyásolja biológiai működésünket.

Az izzadásgátlók és a bőr.

Egy friss kutatás szerint, ezek a szerek nagyban befolyásolják a bőrünkön élősködő mikrobák mennyiségét, és a baktériumflórák összetételét. Julies Horvath, mikrobiológiai kutatólabor vezető elmondta, azért készítették el a tanulmányt, mert kíváncsiak voltak, hogy az olyan alap használati termékek, mint az izzadásgátlók, milyen hatást gyakorolnak a velünk élő apró lényekre.

A kutatóknak általában azt is bonyolult feladat megállapítani, hogy milyen mikrobák élnek a hónalj területén, ezzel a vizsgálattal azonban bizonyították, hogy ezek a szerek vannak a legnagyobb hatással a fajtaösszetételre. Az egész napos frissesség, üde illat az ápoltság egyik alapmércéje és erős társadalmi elvárás.

Ugyanakkor tény, hogy az ellenszerek használata teljesen átrendezi bőrünk ökoszisztémáját, viszont az még nem ismeretes, hogy hosszú távon ez milyen hatást gyakorol szervezetünkre.

Az izzadásgátlók bőrre gyakorolt hatása.

A jelen kutatásban 17 önkéntes vett részt, mint vizsgálati alany. Különböző csoportokba sorolták őket. Az egyik csoport izzadásgátlót alkalmazott (csökkenti az izzadás mennyiségét), a másik csoport dezodort kapott (elpusztítja a kellemetlen szagokért felelős mikrobákat), a harmadik, egyben utolsó csapat pedig semmit nem használt.

A nyolc napig tartó kísérlet alatt a résztvevők hónaljáról több alkalommal is mintát vettek és azok bőrén, akik az izzadásgátlót használták, sokkal kevesebb baktériumot találtak, azokén viszont több mikrobát, akik a dezodort kapták.

Az izzadás egy természetes folyamat, amely testünk hőháztartásának rendben tartásáért felel. A kutatás alapján azonban a választható termékek közül érdemes az izzadásgátlók mellett dönteni, de a kutatók hangsúlyozzák, hogy a hosszú távú hatások kiderítéséhez még további vizsgálatokra van szükség.

Természetes alapanyagok, szerek használata mellett is dönthetünk, ha a bolti termékekben nem bízunk. Minden háztartásban fellelhető citrom vagy ecet, amelyből néhány csepp egy vattára csökkentheti a kellemetlen szagok kialakulását, ugyanis a savas közeg nem kedvez a felelős baktériumoknak.

Vannak krémes, stiftes típusú termékek is, amelyeket éjszakára kell alkalmazni, hogy a következő nap kifejtsék hatásukat. Egyre több helyen fellelhetők biotermékek is, amelyek kizárólag természetes, bőrbarát összetevőket tartalmaznak.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Orvosi zsálya levél

Vélemény, hozzászólás?