Hivatalosan is elkezdődött az influenzajárvány

10 tipp, amivel elkerülheted

Megkezdődött az influenzajárvány Hazánkban, adott ki jelentést erről az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) a múlt héten. A kór leginkább a gyerekeknél, és a 34 évnél fiatalabbak között terjed.

Ha nem oltattad be magad influenza ellen, még nem jelenti azt, hogy védtelen vagy a betegséggel szemben. Az influenza esélyét jelentősen csökkentheted, ha betartasz néhány általános higiéniás szabályt, és egyéb trükköket is bevetsz, melyek közül néhányat összegyűjtöttünk segítségül. Nem árt ha gyermeked, és a környezeted figyelmét is felhívod ezekre.

1. Kissé elcsépelt, pedig rendkívül fontos: Kézmosás

Ebben az időszakban gyakrabban mosd meg a kezed meleg vízzel és szappannal (lehetőség szerint antibakteriálissal), különösen tüsszentés, orrfújás, köhögés, és a használt zsebkendő kidobása után. Ezzel megakadályozhatod, hogy a kezedről a kórokozók tovább vándoroljanak tárgyakra, felületekre, onnan mások kezére, nyálkahártyájára kerüljenek. Az alkohol-bázisú kézfertőtlenítők is hatékonyak, és rendkívül hasznosak. Hazaérkezéskor ne érintsd meg a szemed, az orrod vagy a szádat, és lehetőség szerint semmi mást sem a lakásban, előtte mosd meg a kezed.

Influenza megelőzés.

2. Mindig hordj magadnál papírzsebkendőt

A papírzsebkendő jóval higiénikusabb a ruhazsebkendőnél. Fontos még, hogy ne csak tüsszentéskor, hanem köhögésnél is tartsd a zsebkendőt az orrod és a szád elé. Ha éppen nincs kéznél zsebkendő, a tenyerünk helyett érdemesebb a könyökhajlatunkba köhögni, vagy tüsszenteni.

3. Nem szabad őrizgetni a használt zsebkendőt

Használat után dob a zsebkendőt a szemétgyűjtőbe, vagy ha éppen nincs a közelben, akkor az eldobásig tartsd egy zárható tasakban.

4. Nincs puszi, nincs kézfogás

Influenzajárvány idején kerüld a szokásos üdvözlési formákat ( puszi, kézfogás, ölelés), mert ezek jelentősen növelik a megfertőződés kockázatát.

5. Lehetőség szerint ne most menj beteglátogatóba

Kerüld a betegekkel való közvetlen kontaktust a járvány alatt, ez közös érdek.

Előzd meg az influenzát.

6. A billentyűzet az egyik legnagyobb vírusgazda

Rendszeresen tisztítsd meg a gyakran használt tárgyaidat, és az olyan általad is használt felületeket, amelyeket sok ember megérint. Ez kiváltképpen vonatkozik az asztalokra, az egérre és a billentyűzetre.

7. Tarts kartávolságot

Járvány idején próbáld kerülni a zsúfolt helyeket, különösen a zsúfolt, zárt helyiségeket, például a lifteket. Ha mégis használnod kell, akkor ha módod van rá, tarts nagyobb távolságot (minimum 1 métert) más személyektől.

8. Táppénz (ha megteheted)

Ha az influenza tüneteit észleled magadon, lehetőség szerint maradj otthon (tudjuk manapság nem olyan egyszerű ez), pihenj, gyógyulj, mert emberek között csak tovább adod majd a fertőzést.

9. Ijesztő, de hasznos

Amennyiben influenzaszerű tüneteid vannak, viszont feltétlenül szükséges a lakást elhagynod, használhatsz eldobható szájmaszkot, amit akár olyankor is feltehetsz, amikor másokkal közeli kontaktusba kerülsz, például betegvizsgálatra várakozol. Ezzel megelőzheted mások megfertőzését, és a saját állapotod romlását is.

10. Nem utolsó sorban nagyon fontos: Szellőztetés

Zárt terekben gondoskodj a gyakori, és alapos szellőztetésről.

Fogadd meg ezt a 10 egyszerű és követhető tippet, annak érdekében, hogy mindent megtehess a megelőzés érdekében. „Add tovább”, oszd meg cikkünket mások egészségének védelme érdekében is.

Forrás: HVG

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Öregedésgátló gyakorlatok, otthoni használatra

Néhány otthoni arcgyakorlat is segíthet, hogy a mosolyod üde és fiatalos maradjon, és ne kelljen feltétlenül kozmetikai krémeket használnod.

Vélemény, hozzászólás?