Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Az elhízás tényleg fejben dől el?

Egyenes út az elhízáshoz, ha kövérnek látod magad.

Van összefüggés a gondolataid, és a valódi testképed között. A Journal of Affective Disorders szaklapban publikált tanulmány szerint amerikai és vietnami kutatók meghökkentő kapcsolatokat fedeztek fel az elhízás, a testkép, és a depresszió között.

4175, olyan 11-17 éves tinédzsert vizsgáltak meg, akik mind depressziósok voltak az előző év egy időszakában (Mentális rendellenességek kórmeghatározó és statisztikai kézikönyve kritériumai alapján.) Magasság és súly alapján a tinik önértékelését vizsgálták meg, olyan módon, hogy meg kellett adniuk: soványnak, átlagosnak, enyhén túlsúlyosnak vagy molettnek tartják-e magukat.

Kapcsolat az elhízás és a gondolataid között.

A testtömegindex szerint a vizsgált személyek 18,2 százaléka volt enyhén túlsúlyos, 20,8 százalékuk pedig molett (ez két külön kategória, a második a súlyosabb).

1 év múlva a kutatók újra lemérték a méreteket 3134 tini esetében, és statisztikailag kimutatható összefüggést találtak az első vizsgálatnál bevallott negatív önkép és a későbbi elhízás között.

Azok a tinik, akik molettnek látták magukat egy évvel ezelőtt, függetlenül valódi súlyuktól, 2x(!) akkora eséllyel híztak el mostanra.

Az eredmény már csak azért is meglepetésszerű, mert a kutatás során, a várakozással ellentétben, nem találtak semmilyen összefüggést a depresszió és a túlsúly között.  A tanulmány értékeléséhez hozzátartozik, hogy második körben a korábbi részvevők 66%-át tudták elérni, és nem vizsgáltak környezeti faktorokat.

Forrás: Index.hu

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Ez a legproblémásabb életkor a gyereknevelésben

Felmérés készült a gyermeknevelés legjelentősebb mérföldköveiről. Többek között az is kiderült, hogy nem a legkisebbek, és nem is a kamaszok nevelése jelenti a legnagyobb kihívást a szüleiknek.

Vélemény, hozzászólás?