Az elhízás tényleg fejben dől el?

Egyenes út az elhízáshoz, ha kövérnek látod magad.

Van összefüggés a gondolataid, és a valódi testképed között. A Journal of Affective Disorders szaklapban publikált tanulmány szerint amerikai és vietnami kutatók meghökkentő kapcsolatokat fedeztek fel az elhízás, a testkép, és a depresszió között.

4175, olyan 11-17 éves tinédzsert vizsgáltak meg, akik mind depressziósok voltak az előző év egy időszakában (Mentális rendellenességek kórmeghatározó és statisztikai kézikönyve kritériumai alapján.) Magasság és súly alapján a tinik önértékelését vizsgálták meg, olyan módon, hogy meg kellett adniuk: soványnak, átlagosnak, enyhén túlsúlyosnak vagy molettnek tartják-e magukat.

Kapcsolat az elhízás és a gondolataid között.

A testtömegindex szerint a vizsgált személyek 18,2 százaléka volt enyhén túlsúlyos, 20,8 százalékuk pedig molett (ez két külön kategória, a második a súlyosabb).

1 év múlva a kutatók újra lemérték a méreteket 3134 tini esetében, és statisztikailag kimutatható összefüggést találtak az első vizsgálatnál bevallott negatív önkép és a későbbi elhízás között.

Azok a tinik, akik molettnek látták magukat egy évvel ezelőtt, függetlenül valódi súlyuktól, 2x(!) akkora eséllyel híztak el mostanra.

Az eredmény már csak azért is meglepetésszerű, mert a kutatás során, a várakozással ellentétben, nem találtak semmilyen összefüggést a depresszió és a túlsúly között.  A tanulmány értékeléséhez hozzátartozik, hogy második körben a korábbi részvevők 66%-át tudták elérni, és nem vizsgáltak környezeti faktorokat.

Forrás: Index.hu

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Így segíthet a túlsúly leküzdésében a laborvizsgálat. Élj vele!

A túlsúly nem csak a külsőnkre vethet negatív fényt, de az egészségünket is beárnyékolhatja. Az életminőséget romboló fölösleges kilóktól megszabadulhatunk, de nem mindegy, hogyan kezdünk neki a felesleg ledolgozásának. Csodaszerek, sanyarú diéták, izomgyulladásig fokozott testmozgás helyett, kezdjük a laborban a fogyást! Sok esetben a súlyfelesleget valamilyen egészségügyi probléma okozza, ezért a hosszú távú megoldás érdekében érdemes a valódi okok nyomába eredni, mielőtt életmódváltásba kezdenénk.

Vélemény, hozzászólás?