Valóban filmszerűen pereg le az élet a halál pillanatában?

Nem régiben első alkalommal vizsgálták egy emberi agy aktivitását azokban a pillanatokban, amikor a páciens életét vesztette. A szívleállást követően még 30 másodperccel működött a haldokló agya.

Több beszámoló is született már olyanoktól, akik a klinikai halálból tértek vissza, ugyanakkor tudományos válasz máig nincs a kérdésre, mi is történik abban a pillanatban, amikor beáll a halál. Az említett kutatás valamivel közelebb vihet minket a válaszhoz.

A vizsgálatról a Frontiers In Aging Neuroscience nevű szaklapban számoltak be. A kutatás alanya egy 87 éves epilepsziával kezelt férfi volt, akit rákötöttek az agyi aktivitást rögzítő EEG-készülékre. A gép akkor is működött, amikor a beteget szívroham vitte el. Az EEG még a páciens halálát követően is agyi aktivitást jelzett. Ennek tükrében valóban elgondolkodtató, hogy tényleg filmszerűen lepereg-e előttünk az életünk, amikor elér minket a halál.

A Louisville-i Egyetem idegsebésze, a tanulmány vezetője, Ajmal Zemmar szerint lehetséges, hogy amikor az ember készen áll, hogy elbúcsúzzon az életétől, az agya talán lejátssza a legszebb átélt pillanatokat. A kutató azt is hozzáfűzte, hogy a vizsgálati eredmények tükrében megkérdőjelezhető, hogy pontosan mikor szakad vége az életünknek. A kutatás következtetései a szervadományozás kapcsán is kérdéseket vethetnek fel. Azt is fontos szem előtt tartani a szakember szerint, hogy a tanulmány a maga nemében egyedülálló, és az epilepszia miatt egy sérült agy vizsgálata révén valósult meg.

Forrás: NLC

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Ez a legproblémásabb életkor a gyereknevelésben

Felmérés készült a gyermeknevelés legjelentősebb mérföldköveiről. Többek között az is kiderült, hogy nem a legkisebbek, és nem is a kamaszok nevelése jelenti a legnagyobb kihívást a szüleiknek.

Vélemény, hozzászólás?