60 év feletti budapestieknek ingyenes ellenanyagszint mérés akció

Tizenkilencezer ingyenes antitest tesztet biztosít a fővárosi önkormányzat a 60 év feletti budapestiek ellenanyag szintjének ellenőrzésére – tette közzé a Főpolgármesteri Hivatal.

A fővárosi önkormányzat által biztosított ingyenes tesztelés első állomása a Városháza parkban, egy mobil tesztelőponton lesz majd elérhető július 5-e és július 9-e között.

Nőjön a bizalom az oltásokban

Az oltóanyagok hatásosságával kapcsolatban széles körben nyilvánosságot kapott aggodalmak miatt az önkormányzat fontosnak tartja a fővárosi idősek védettségének, a szervezetükben megjelenő antitestek szintjének ellenőrzését. A felajánlott 19 ezer tesztből 18 ezernél a mintavételek a lakosok vizsgálatában közreműködést vállaló budapesti kerületekben történnek. A teszteket, és az ellenőrzéshez szükséges laborvizsgálatot is a főváros biztosítja.

A teszttel az IgG típusú antitestek mennyiségét lehet meghatározni. A teszt ugyan nem tudja komplexen vizsgálni a teljes immunrendszer védekezésben betöltött szerepét a koronavírussal szemben, de a fertőzésre vagy védőoltásra válaszreakcióként keletkező ellenanyagok kimutatására megfelelő.

Fontos: a második oltás után érdemes jelentkezni

Felhívták a figyelmet arra, hogy a teljes immunválasz a második oltás után 14 nap után mérhető, emiatt fontos, hogy a tesztre lehetőleg csak ezután jelentkezzenek.

Azoknál, akiknél az antitestes védettség hiányát mérik, a megoldást az ismételt védőoltások jelenthetik, továbbá a védelmükben továbbra is szükségük lesz a járványvédelmi megelőző szabályok – maszkviselés, távolságtartás, kézfertőtlenítés – betartására.

Az első helyszín, és a továbbiak

A Városháza parkban, egy mobil tesztelőponton indul a tesztelés, ahova július 5-e és július 9-e között várják a 60 éve felettieket. A jövő hét második felétől lehet rá jelentkezni.
Ezt követően a kerületi szakrendelőkben várhatóan július végéig végzik a szűréseket.

A vizsgálatok teljesen önkéntesek. A teszthez vénás vérvételre van szükség, amit az infekciókontrollal kapcsolatos szabályok betartásával, zárt rendszerben végeznek a szakemberek.
A Főpolgármesteri Hivatal azt kéri, hogy azok, akik olyan gyógyszert szednek, amiknél a kontroll nélküli vérvétel nem ajánlott, csak kellő körültekintéssel jelentkezzenek a vizsgálatra.

Forrás: Főpolgármesteri Hivatal

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Teszteld: inzulinrezisztenciára magad!

Teszt: Inzulinrezisztencia gyanús vagy?

Manapság egyre több nő és férfi kap kézhez olyan diagnózist, mely szerint inzulinrezisztenciában (IR) szenved, …

Vélemény, hozzászólás?