A vér előre jelzi a koronavírus elleni oltás hatékonyságát

Az Oxfordi Egyetem tudósai olyan vérvizsgálat eljárást fejlesztettek ki, ami előre jelzi az új Covid-19 elleni vakcinák hatékonyságát, ez pedig lerövidítheti az oltóanyagok széles körű klinikai tesztelését is.

A tudósok a kutatásba bevont résztvevők vérében vizsgálták a vírus ellen harcoló számos antitest koncentrációt azután, hogy az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által fejlesztett Vaxzevria nevű oltást megkapták. Monitorozták, hogy az önkéntesek közül később kik küszködtek tüneteket mutató Covid-19-ben, és kik azok, akik nem kapták el az új koronavírus- fertőzést. Ezek alapján a tudósok a résztvevők vérvizsgálatain alapuló modellt készítettek, amitől azt remélik, hogy előre fogja jelezni, milyen hatékonyak lesznek az újabb oltások.

„Az adatokat fel lehet használni arra, hogy kiköveztessük az új oltóanyagok becsült hatékonyságát” – írták a tanulmányban. A tudósok egyidejűleg jelezték, hogy további kutatások szükségesek megbizonyosodni róla, hogy a modell jól jelzi-e a vakcinák hatékonyságát a problémásabb, fertőzőképesebb új koronavírus variánsok esetében is. Hozzátették, hogy a sejtes immunválaszt, ami az antitestek mellett, a szervezet hatékony fegyvere a fertőzések ellen, kihagyták a kutatásukból, mert bonyolult megmérni, és túlságosan hosszadalmassá vált volna tőle a tanulmányuk.

„Nagy szükség van arra, hogy vakcinákkal lássuk el a világot, de a fejlesztés és az engedélyeztetési eljárás jelenleg hosszú hónapokat vesz igénybe. Reméljük, hogy ennek a valószínűségszámításnak az alkalmazása a felgyorsíthatja a folyamatot” – nyilatkozta Sir Andrew Pollard professzor, az Oxfordi Oltóanyag Csoport igazgatója.

Forrás: MTI

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Irritábilis bélszindróma

Az emésztőrendszeri betegségek közül talán ez az egyik leggyakoribb kór, mivel 5 felnőttből egy szenved …

Vélemény, hozzászólás?