A delta variáns allergiaszerű tüneteket okoz

A koronavírus delta mutánsa sokkal gyorsabban terjed, mint az első hullámot okozó vuhani variáns. Ezek a jellemzői, ezért veszélyesebb.

Rövidebb a lappangási idő

A delta vírus variáns lappangási ideje átlagosan 4 nap, azaz rövidebb, mint a vadvírusé, vagy mint az alfa (korábbi nevén brit) vírus variánsé, aminek átlagosan 6 nap a lappangási ideje.

Fertőzőbb, gyorsabban terjed

Sokkal több vírus sejt képződik, emiatt a fertőzött személyek vírus ürítésének mértéke is sokkal magasabb, ehhez hozzá jön a rövidebb lappangási idő, így ezek a tényezők okozzák, hogy a delta variáns a korábbi klasszikus vírusnál és annak mutációinál 60%-kal fertőzőképesebb, és gyorsabban terjed.

A delta variáns más jellemző tünetekkel bír

Az ízlés és szaglás elvesztése ritkábban fordul elő, mint az alfa vírus variáns okozta fertőzésnél, inkább légzőszervi, náthaszerű tüneteket okoz.

A delta variáns jellemző tünetei:

  • fejfájás,
  • torokfájás,
  • orrfolyás,
  • tüsszögés,
  • hőemelkedés,
  • bágyadtság,levertséget,
  • láz.

Ezeken kívül olyan emésztőszervi panaszok, mint a hányinger, hányás, hasmenés, továbbá az olyan hallással kapcsolatos panaszok, mint a fülzúgás, fülcsengés, szédülés is gyakrabban jelentkezhetnek. Jellemző még a szemet érintő irritáció, kipirosodás, duzzanat, váladékozás megjelenése.

A delta variáns tünetei könnyen összetéveszthetőek az allergiával, vagy tűnhet súlyosabb lefolyású náthának is.

Amennyiben valaki gyanús tüneteket észlel magán, akkor értesítse a háziorvosát és teszteltesse le magát, továbbá ne menjen közösségbe, kéri a kormányzat. Arra is biztatja az állampolgárokat, hogy kérjék a védőoltást.

Forrás: 24.hu

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Mikor kell orvoshoz menni a köhögéssel?

A köhögés a légúti védelem része, azt jelzi, hogy a légutakba valami olyan anyag, idegentest került, amelyet a szervezet ezzel próbál meg onnan eltávolítani.

Vélemény, hozzászólás?