Mikor kell orvoshoz menni a köhögéssel?

A köhögés a légúti védelem része, azt jelzi, hogy a légutakba valami olyan anyag, idegentest került, amelyet a szervezet ezzel próbál meg onnan eltávolítani.

Az esetek amikor orvoshoz kell vele fordulni

  • Kóros ha kínzó, megkönnyebbülés nélküli, fárasztó, olyan, hogy még aludni sem enged.
  • Ha hirtelen jelentkezik és szinte szűnni sem akar, fennállhat a veszélye, hogy a légutak elzáródjanak. Általában méh- vagy darázscsípés, allergiát okozó vegyi anyag okoz ilyet.
  • Ha a köhögés 6 hétnél tovább tart, ez már olyan megbetegedésnek lehet a jele, aminek meg kell keresni az okát, mert akár komoly betegség is állhat a hátterében.

Az elhúzódó köhögés potenciális okai

Okozhat kóros köhögést bakteriális eredetű, vagy vírus okozta gyulladás, vagy kezeletlen allergiás gyulladás is, viszont rendszerint nem ezek okozzák a gondot. 

Leggyakrabban ezek okozzák a szűnni nem akaró ingerköhögést:
  • Az ACE-gátló családhoz tartozó vérnyomáscsökkentők (captopril, enalapril stb.) a páciensek 10%-ánál okoznak „ismeretlen eredetű” köhögést. A köhögéssel számtalan sikertelen antibiotikus kúra után, esetenként egy légúti gombásodással kerülnek pulmonológiai szakrendelésekre. Ennek a megoldása az, hogy másféle vérnyomáscsökkentő gyógyszerekre kell váltani.
  • Idült arcüreggyulladás, aminél a váladék lecsorog a hátsó garatba. Ez rendszerint éjszaka történik, reggel köhögést, és váladékürítés okozva. Megoldás lehet arcüreg CT, és/vagy fül-orr-gégész vizsgálat utáni kezelés. 
  • Felderítetlen allergiás légúti betegségek, mint az asztma, a szénanátha. Megoldás az allergiavizsgálat, és a megfelelő gyógyszer.
  • Gastrooesophagealis reflux, amikor a gyomorból sav áramlik vissza a nyelőcsőbe, és onnan a légutakat izgatva köhögés okoz. Ezt gasztroenterológus tudja diagnosztizálni. Jellemzője, hogy antibiotikum szedésére nem szűnik meg, és mozgáskor, testhelyzet változtatáskor, lefekvéskor jelentkezik a köhögés. A megoldás a megfelelő gyomorsavkötő gyógyszer, amellyel a panaszok megszűnhetnek, ennél teljesen felesleges az antibiotikum használata.  
  • A légcsőben kialakuló tumorok, polipok. Ezek a röntgenen nem láthatók, csak bronchoszkópos, hörgőtükrözéses vizsgálattal lehet megtalálni őket.

Külön említést érdemel, a dohányosok köhögése

A reggeli felkelés utáni légút tisztogató köhögés a dohányosok jellegzetessége. Sokan közülük ezt természetesnek gondolják, pedig nem az. Kivizsgáltatni azért ajánlott, mert okozhatja a COPD (tüdőtágulat, hörghurut) vagy akár már a tüdőrák is. Ha a dohányos köhögés jellege megváltozik, erősödik, gyakoribbá válik, változik a köhögés tónusa, vagy tartós, szűnni nem akaró rekedtség is jelentkezik, akkor pedig már most forduljon is orvoshoz az illető.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Őszi megfázást szőrével: házi praktikák

A torokfájás, láz, köhögés az őszi hónapokban már a Covid-19 megjelenése előtt is gyakoriak voltak. Pozitív koronavírus-teszt hiányában, ilyenkor az orvos ibuprofént vagy paracetamolt javasol a kezelésre. Érdemes kipróbálni az alábbi, jól bevált praktikákat is a közérzetünk javítása érdekében.

Vélemény, hozzászólás?