A gyermekeken végigsöprő hörgőgyulladásos járványról

Az elmúlt egy-két hétben jelentősen sok gyermek került orvoshoz hörgőgyulladásos tünettel. A hörghurut, más néven bronchitis, a tüdő hörgőinek belső felületét borító nyálkahártya gyulladását jelenti. Ez a mostani járvány az influenzavírus terjedésével együtt növekszik, sőt a régóta tartó légszennyezettség felerősíti a panaszokat.

Hörgőgyulladás veszély csecsemőknél

A járvány súlyosságáról

Budapesten megteltek a lélegeztetőgépre szoruló betegeket ellátni tudó gyermekintenzív ágyak, ezért a országos tisztifőorvos a múlt héten körlevélben kérte az egészségügyi intézményeket, hogy ne küldjenek több beteget a fővárosba.

Sok gyermeket Debrecenben ápolnak, és csak az elmúlt héten 7 életveszélyes állapotban lévő, intenzív ellátásra szoruló, légúti fertőzésben szenvedő csecsemőt fogadott a gyermekklinika intenzív osztálya.

„Ilyen súlyos lefolyású, járványos hörgőgyulladásos megbetegedés, amely elsősorban az érett csecsemőket támadta meg, még nem volt Magyarországon”– nyilatkozta Dr. Balla György, a Debreceni Egyetem gyermekklinikájának igazgatója

Mitől alakult ki a bronchiolitis járvány?

Ezt a betegséget többségében vírusfertőzés okozza, a kialakulásáért a különböző rhino-, influenza-, parainfluenza-, corona-, pneumo-, metapneumo- és adenovírusok lehetnek a felelősek. Cseppfertőzéssel, rendkívül gyorsan terjed, mert az a sajtossága, hogy ezek a vírusok akár hosszú órákon keresztül képesek életben maradni a különböző felületeken, emiatt könnyedén jutnak az egyik gazdatestről a másikra.

A légszennyezettség rontja a helyzetet

A hidegebb évszakokban a bronchiolitises, avagy a gége gyulladásával járó laryngitises betegek száma egyébként is megemelkedik, amelyre az influenzajárvány miatti betegséghullám csak ráerősít. Az utóbbi időben az ország több nagyvárosában is tapasztalható légszennyezettség rontja a betegek állapotát, a tüneteket súlyosbította.

A Levegő Munkacsoport idén 6 mérőállomáson mért 35-nél több napon át tartó, az egészségügyi határértéket meghaladó egészségkárosító részecskeszennyezést, és ez rekordnak számít.

Az elmúlt években a mérőállomásokon nem mértek ilyen rossz értékeket, a magasabb levegőszennyezettséghez többek között hozzájárult a szélcsendes időjárás, az utóbbi éveknél hidegebb tél, amely intenzívebb fűtésre késztette a lakosságot. A szervezet szerint a jogszabályok előírják, hogy ilyenkor haladéktalanul intézkedéseket kellene hozni a szennyezés csökkentésére.

A köhögést a légszennyezettség súlyosbítja, ám elsősorban az azt kiváltó vírusokat kell megfékezni, ebben komoly szerepet játszik az immunerősítés. Vitaminokkal, és vitamindús ételekkel kell megerősíteni a gyermekek szervezetét.
Amennyiben a köhögéshez (amely számos okra visszavezethető) nehéz légzés (fulladás, és zihálás), illetve sápadtság is társul, mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

A száraz köhögőrohamok akár 2-3 hétig is elhúzódhatnak, ez idő alatt a gyermek fokozott légúti érzékenységet tapasztalhat fizikai terhelésre, hőmérséklet-változásra, vagy akár stresszhelyzetre is. Ez az időszak nem igényel folyamatos otthontartózkodást, ám különösen fontos, hogy a gyermek kipihenje a betegséget, és ne erőltesse meg magát.

Forrás: Házipatika

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Így csillapíthatod az éjszakai köhögést

Kellemetlen, és kimerítő, éjszaka ráadásul még aludni sem lehet tőle rendesen. Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont orvosa tanácsokkal segít a köhögések csillapítására.

Vélemény, hozzászólás?