Így csillapíthatod az éjszakai köhögést

Kellemetlen, és kimerítő, éjszaka ráadásul még aludni sem lehet tőle rendesen. Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont orvosa tanácsokkal segít a köhögések csillapítására.

Hurutos és a száraz a köhögés

Hurutos köhögésnél bármennyire is kellemetlen a váladék felszakadása, mégis hasznos. A folyamatot nyákoldó használatával és napközbeni bőséges folyadékfogyasztással lehet segíteni. A cél egyértelműen az legyen, hogy elősegítsük a váladék oldását, és a hörgők tisztulását, a hurutos köhögést csillapítani éppen ezért nem igazán kell.

Teljesen más a helyzet száraz köhögés esetén, mert az ilyenkor jelentkező köhögési rohamok ellen szükséges lehet bevenni köhögéscsillapítót.

Éjszakai ingerköhögésre

Éjszakai száraz köhögést az orrból a garat felé lecsorgó váladék válthat ki, amit hátsó garatfali csorgásnak neveznek, és jellemzően ingerköhögés jelentkezik. Lehet egy sima nátha elhúzódó gyógyulásának a tünete, ha viszont tartó,s akkor légúti allergia, vagy orrmelléküreg-gyulladás is okozhatja. Száraz szobalevegő esetén a légúti nyálkahártya is kiszáradhat, ami köhögési ingert válthat ki.

Ilyen köhögésnél érdemes párásítót használni, amivel nedvessé válik a szoba levegője. A tengervizes orrspray is segíthet, amennyiben a hálóban túl száraz a levegő.

A testhelyzet fontossága, pláne reflux esetén

Az éjszakai köhögési rohamok megelőzésére ajánlott az ágy fejvégét megemelni, vagy annyi párnát használni, hogy akár félig ülő pozíció legyen. Ebben a pózban csökken a köhögések száma, így nyugodtabbá válhat az alvás.

A megemelt fejű alvás refluxos betegek számára különösen hasznos, mert ez megelőzi a savas gyomornedv torok felé történő visszacsorgását is. A reflux és a köhögés sokszor jár együtt, ezért ennél a betegségnél érdemes arra is figyelni, hogy napközben inkább többször egyszerre kevesebb ételt kell fogyasztani, és 2 órával a lefekvés előtt szabad utoljára enni.

Allergiás, asztmás köhögés

Amennyiben a köhögés jellemzően a lakásban, vagy a hálószobában erősödik, akkor gyaníthatóan allergének jelenléte okozza. Jellemzően háziállat, poratka vagy penészgomba allergia okozza.

Az éjszakai köhögés elkerülésére ez esetben érdemes gyakran porszívózni, és ágyneműt cserélni. A tisztítandó ágyneműt pedig 60 fokon kell kimosni. Ajánlott a felesleges porfogókat kitenni a hálószobából, minél kevesebb szekrény, és kárpitozott felület maradjon, a háziállatot inkább ne engedjük be a hálószobába, és érdemes eldugott helyeken, szekrények, falvédők mögötti területeken ellenőrizni nincs-e penész.

Elhúzódó köhögés

A legalább 2-3 hete tartó köhögéssel már ajánlott a tüdőgyógyászati kivizsgálás. A tartós éjszakai, vagy nappali köhögés jelentősen rontja az életminőséget, megnehezíti a pihenést, és akár komolyabb egészségügyi problémákat is jelezhet, emiatt inkább nem szabad halogatni a szakorvos felkeresését.

Forrás: Tüdőközpont

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Őszi megfázást szőrével: házi praktikák

A torokfájás, láz, köhögés az őszi hónapokban már a Covid-19 megjelenése előtt is gyakoriak voltak. Pozitív koronavírus-teszt hiányában, ilyenkor az orvos ibuprofént vagy paracetamolt javasol a kezelésre. Érdemes kipróbálni az alábbi, jól bevált praktikákat is a közérzetünk javítása érdekében.

Vélemény, hozzászólás?