Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Így csillapíthatod az éjszakai köhögést

Kellemetlen, és kimerítő, éjszaka ráadásul még aludni sem lehet tőle rendesen. Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont orvosa tanácsokkal segít a köhögések csillapítására.

Hurutos és a száraz a köhögés

Hurutos köhögésnél bármennyire is kellemetlen a váladék felszakadása, mégis hasznos. A folyamatot nyákoldó használatával és napközbeni bőséges folyadékfogyasztással lehet segíteni. A cél egyértelműen az legyen, hogy elősegítsük a váladék oldását, és a hörgők tisztulását, a hurutos köhögést csillapítani éppen ezért nem igazán kell.

Teljesen más a helyzet száraz köhögés esetén, mert az ilyenkor jelentkező köhögési rohamok ellen szükséges lehet bevenni köhögéscsillapítót.

Éjszakai ingerköhögésre

Éjszakai száraz köhögést az orrból a garat felé lecsorgó váladék válthat ki, amit hátsó garatfali csorgásnak neveznek, és jellemzően ingerköhögés jelentkezik. Lehet egy sima nátha elhúzódó gyógyulásának a tünete, ha viszont tartó,s akkor légúti allergia, vagy orrmelléküreg-gyulladás is okozhatja. Száraz szobalevegő esetén a légúti nyálkahártya is kiszáradhat, ami köhögési ingert válthat ki.

Ilyen köhögésnél érdemes párásítót használni, amivel nedvessé válik a szoba levegője. A tengervizes orrspray is segíthet, amennyiben a hálóban túl száraz a levegő.

A testhelyzet fontossága, pláne reflux esetén

Az éjszakai köhögési rohamok megelőzésére ajánlott az ágy fejvégét megemelni, vagy annyi párnát használni, hogy akár félig ülő pozíció legyen. Ebben a pózban csökken a köhögések száma, így nyugodtabbá válhat az alvás.

A megemelt fejű alvás refluxos betegek számára különösen hasznos, mert ez megelőzi a savas gyomornedv torok felé történő visszacsorgását is. A reflux és a köhögés sokszor jár együtt, ezért ennél a betegségnél érdemes arra is figyelni, hogy napközben inkább többször egyszerre kevesebb ételt kell fogyasztani, és 2 órával a lefekvés előtt szabad utoljára enni.

Allergiás, asztmás köhögés

Amennyiben a köhögés jellemzően a lakásban, vagy a hálószobában erősödik, akkor gyaníthatóan allergének jelenléte okozza. Jellemzően háziállat, poratka vagy penészgomba allergia okozza.

Az éjszakai köhögés elkerülésére ez esetben érdemes gyakran porszívózni, és ágyneműt cserélni. A tisztítandó ágyneműt pedig 60 fokon kell kimosni. Ajánlott a felesleges porfogókat kitenni a hálószobából, minél kevesebb szekrény, és kárpitozott felület maradjon, a háziállatot inkább ne engedjük be a hálószobába, és érdemes eldugott helyeken, szekrények, falvédők mögötti területeken ellenőrizni nincs-e penész.

Elhúzódó köhögés

A legalább 2-3 hete tartó köhögéssel már ajánlott a tüdőgyógyászati kivizsgálás. A tartós éjszakai, vagy nappali köhögés jelentősen rontja az életminőséget, megnehezíti a pihenést, és akár komolyabb egészségügyi problémákat is jelezhet, emiatt inkább nem szabad halogatni a szakorvos felkeresését.

Forrás: Tüdőközpont

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Őszi megfázást szőrével: házi praktikák

A torokfájás, láz, köhögés az őszi hónapokban már a Covid-19 megjelenése előtt is gyakoriak voltak. Pozitív koronavírus-teszt hiányában, ilyenkor az orvos ibuprofént vagy paracetamolt javasol a kezelésre. Érdemes kipróbálni az alábbi, jól bevált praktikákat is a közérzetünk javítása érdekében.

Vélemény, hozzászólás?