Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

A koronavírus és a trombózis

Egy friss felmérés arra a nem meglepő eredményre jutott, hogy a koronavírus pandémia miatt az emberek nagy része kevesebbet mozog, és jelentősen többet stresszel. Az érdekes az benne, hogy sokan nincsenek tisztába vele, hogy a vírushoz hasonlóan ez is óriási veszélyt jelenthet. Dr. Ercsei Ibolya, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusa ismerteti, miért veszélyes a trombózis szempontjából.

Koronavírus és a trombózis

A koronavírus egyik nagy veszélye az artériás, vagy a vénás trombózis kialakulása, amit a fertőzés következtében a véralvadási folyamat változása okoz. Fokozódik a véralvadás és csökken az úgynevezett fibrinolízis, azaz a véralvadék lebontásának folyamata. A rossz közérzet, a tartós inaktivitás, az ágyban fekvés, a kevés folyadék fogyasztása, mind megnövelik a vérrögképződés esélyét, ezek miatt is a koronavírus fertőzés egyik gyakori szövődménye a trombózis.

A trombózis megelőzésére többen kezdtek el aspirint szedni, ami hasznos lehet, de fontos tudni, hogy ez kizárólag az artériás trombózis ellen véd (pl. szívinfarktus, stroke), a vénás trombózis ellen (pl. mélyvénás trombózis, tüdőembólia) nem.

A vénás trombózis elkerülésére különböző antikoagulánsokat (véralvadásgátlók) érdemes használni. Ha valaki koronavírusos, és magas nála a trombózis rizikója, megelőző jelleggel LMWH (kis molekulasúlyú heparin) vérhigító injekcióra lehet szüksége, hogy ne alakuljon ki nála mélyvénás trombózis.

Ilyen lett az élet a járvány miatt

“A koronavírus világjárvány nagyban rányomta/rányomja a bélyegét a mindennapokra. Sok mindent máshogy látunk, sok minden megváltozott. Előtérbe került a home-office, az emberek kevesebbet járnak el otthonról. Friss kutatás szerint lényegesen több lett a stressz az életünkben (félünk a betegségtől, félünk az otthoni tanulástól, félünk a munkahely elvesztésétől stb.), és emellett igen kevés időt fordítunk testmozgásra, és a táplálkozási szokások is sokaknál rossz irányt vettek. Emiatt pedig megnő különböző betegségek esélye. Többek között a trombózisé is, hiszen a mozgásszegény életmód, a túlsúly, a stressz miatt kialakuló kóros állapotok (pl. magas vérnyomás, szív-és érrendszeri problémák) elősegítik a vérrögképződés esélyét.

Mivel sokan már home-office-ban dolgoznak, van, hogy az illető fel sem kel az ágyból, illetve a székéből egész nap. Emiatt a vérkeringés lelassul, a vér pangani kezd- és ez meleg ágya a vérrögöknek. Az orvosok éppen ezért felhívják arra a figyelmet, ha az életmódunkon nem változtatunk, nem állunk fel a gép elől kb. óránként kimozgatni magunkat, nem járunk el sportolni és továbbra is egészségtelen ételeket fogyasztunk, annak bizony előbb-utóbb meglesz a böjtje”- figyelmeztet dr. Ercsei Ibolya, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusa.

Akiknél eleve magasabb a mélyvénás trombózis (DVT) rizikója, ez az új életmód veszélyes lehet, mert a trombózis-provokáló tényezők összeadódnak, így lényegesen nagyobb eséllyel alakulhat ki.

Ezekkel lehet elkerülni a mélyvénás trombózist:

  • Rendszeres testmozgás (lehet könnyű séta is)
  • Egészséges étkezés
  • Ideális testsúly megtartása, vagy a túlsúly leadása
  • Kompressziós harisnya viselése szükség esetén
  • Hideg/meleg váltózuhany alkalmazása
  • Dohányzóknak leszokás
  • Magas kockázatúnak (cukorbetegek, trombofíliások,…) véralvadásgátló terápia

Forrás: Trombózis- és Hematológiai Központ

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Így enyhítsd a tügyőgyulladás tüneteit

Komoly, kezelést igénylő betegség a tüdőgyulladás, ám néhány otthoni praktikával elősegíthető, felgyorsítható a tünetek enyhülése, a gyógyulás.

Vélemény, hozzászólás?