Hosszabb immunitást adó COVID elleni vakcina-tapaszt fejlesztettek

A brit Emergex biotechnológiai vállalat fejlesztése egy kis párna, ami a bőrre helyezve kezd munkálkodni a fertőzött sejtek elpusztításán.

A koronavírus pandémia alatt az Emergex nem hagyományos vakcina fejlesztésén dolgozott, hanem egy Covid-19 ellen bőrre helyezhető tapaszon, pontosabban egy párnaszerű eszközt készítettek, amely a benne lévő kis kampókkal csatlakozik a bőrhöz, és T-sejteket használ a fertőzött sejtek elpusztítására.

A tudósaik egy, a Nature tudományos folyóiratban megjelent kutatás tanulmányának az ihletésére kezdték el a tapasz-vakcina fejlesztését. A tanulmány abortív fertőzésről szól, ami enyhe, és rövid betegség lefolyást jelent. A tudósok szerint a koronavírus ilyenkor bejut a szervezetbe, viszont az immunrendszer T-sejtjei rendkívül gyorsan megsemmisítik azt.

Ez a fejlesztés azért is mérföldkő a tudósok szerint, mert megnyithatja az utat a vakcinák egy új generációja előtt, amikkel hosszabb távú, akár évtizedekig tartó immunitás is elérhető.

Az Emergex koronavírus elleni vakcináját egy hüvelykujj méretű bőrtapasz tartalmazza, és a felületén lévő mikrotűk juttatják a szervezetbe a gyógyszert. Néhány másodperc alatt bárki fel tudja helyezni, és nem kellemetlen viselni.

A cég ilyen T-sejtes vakcina-tapaszt tesztel a dengue-láz ellen is, és terveik között szerepel az influenza, a Zika-vírus, az Ebola, és más fertőzések gyógyítására is felhasználni a technikájukat.

Forrás: hvg.hu

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Mikor kell orvoshoz menni a köhögéssel?

A köhögés a légúti védelem része, azt jelzi, hogy a légutakba valami olyan anyag, idegentest került, amelyet a szervezet ezzel próbál meg onnan eltávolítani.

Vélemény, hozzászólás?