Egy új tanulmány szerint a világban évente 184 ezer ember halálát okozzák a szénsavas és egyéb cukros üdítők.
A Circulation című amerikai szakfolyóiratban megjelent tanulmány az első, ami az adott üdítők fogyasztásával összefüggő cukorbetegség által okozott halálozással, az említett italok egészségkárosító hatásával, szív- és érrendszeri, valamint rákos megbetegedésekre gyakorolt hatásával részletesen foglalkozik.
A tanulmány tanulsága: hanyagolni kell a cukros üdítők fogyasztását
A Massachussetts állambeli bostoni Tufts Egyetem táplálkozástudományi karának dékánja Dariush Mozzaffarian szerint több országban is tapasztalták már a színsavas és egyéb cukros üdítők súlyos egészségromboló hatását. A dékán úgy gondolja, hogy világszerte létfontosságú lenne ezek fogyasztásának csökkentése, mi több, beszüntetése.
1980 és 2010 között 611 ezer 971 ember vett részt a fogyasztás mértékét vizsgáló és a táplálkozással összefüggő 62 felmérés során 51 országban. A 187 államban országosan rendelkezésre álló cukor mértékét is felmérték a kutatók, és összevetették a vizsgált betegségek (cukorbetegség, szív-és érrendszeri betegség, rák) gyakoriságával, népesség és földrajzi övezetek szerint.
Az üdítők halálozásra gyakorolt hatása eltérő képet mutat
A 65 évesnél idősebb japánok körében mért 1 százaléktól a 35 évnél fiatalabb mexikóiak körében mért 30 százalékig terjed. A kutatás időszakában a 20 legnépesebb ország közül Mexikóban volt a legmagasabb az üdítők fogyasztásának tulajdonított arányszám: egymillió felnőttből 405-en vesztették életüket, az éves halálozások száma 24 000 volt.
A második „dobogóra” az Egyesült Államok került, egymillió lakosonkénti 125 – évi összesítésben 25 000 – elhalálozással.
Az üdítők fogyasztásával kapcsolatba hozható halálesetek 76%-a az alacsony, valamint a közepes jövedelmű országokban történt.
A tanulmányból kiderül, hogy az adott italoknak tulajdonítható kórokban szenvedő fiatalok aránya nagyobb volt, mint az idősebbek és a felnőttek esetében.
Forrás:Origo