Az ebola 3 variációja lepleződött le

Guineában az ebola 3 genetikai változatát azonosították ausztrál, szenegáli és francia kutatók. Az MTI információi szerint Guineában jegyezték az első megbetegedéseket, a nyugat-afrikai járvány kitörésekor.

egeszsegugyelet-friss-hirek-ebola-genetikai-variaciok-nagyA párizsi Pasteur Intézet, a francia Nemzeti Kutatási Tanács és a Sydney-i Egyetem kutatói foglalkoztak a kórokozó genomjának szekvenálásával. A vírus fejlődését monitorozták és nyomon követték annak terjedését is abban az országban, ahonnan kiindult.

A vizsgálódásról tanulmány jelent meg a Nature-ben

1976-os felfedezése óta a nyugat-afrikai ebolavírus a legsúlyosabb járvány volt, ami 27 341 embert betegített meg, és 11 184 esetben okozott halált. Az epidémia első eseteit az erdős vidékeken, Guinea délkeleti részén regisztrálták. Innen terjedt tovább az ebola Conakryre, az ország fővárosába, majd a szomszédos országokba is eljutott.

A ScienceDaily hírportál leírása szerint a dakari Pasteur Intézet 2014 márciusában telepített mobil laboratóriumot Conakry egyik kórházába azzal a szándékkal, hogy a betegség kórismézését országszerte segíthesse.
Ahhoz, hogy az ebolával szemben védettebbek legyünk, létfontosságú a vírus esetleges mutálódásának megismerése, ezért a francia és ausztrál tudósok is csatlakoztak a kutatáshoz. A csoport 2014 júliusa és novembere között gyűjtött mintákban szekvenálta a kórokozó genomját.

3 Variánst különítettek el

  • Az első szoros rokonságban lehet azokkal a kórokozókkal, amiket az első begyűjtött mintákból izoláltak 2014 márciusában. Ez a genetikai variáns kizárólag Guineában pusztított a vidéki és a városi lakosság körében is.
  • A második genetikai variáns a Sierra Leonéban epidémiát okozó vírussal hozható kapcsolatba, és a hiányzó láncszem lehet a Maliban 2014 októberében és novemberében jegyzett megbetegedések között.
  • A fővárosban és környékén sikerült azonosítani a 3. genetikai variánst, ami szintén rokonságban áll a Sierra Leonéban azonosított kórokozóval. 

A megállapított hasonlóságok és járványügyi adatok alapján szóba jöhet az az opció, miszerint az ebolavírust több alkalommal újra és újra behozták Conakryba és vonzáskörzetébe Sierra Leonéból.

Mindegyik variáns esetében többféle mutációt sikerült azonosítani, melyek többek között a virális fehérjéket, elsősorban a VP35 proteint érintették. A feltételezések szerint utóbbi határozza meg a kórokozó fertőzőképességét.

A vírus glikoproteid burkában is mutációkat figyeltek meg, ami hatással van arra, hogyan érzékeli az immunrendszer a kórokozót.

A nemzetközi csoport által végzett vizsgálatok rávilágítottak a Guineában a járvány során cirkuláló ebolavírusok genetikai sokféleségére, ugyanakkor azt is sikerült kideríteni, miszerint a mutációs ráta nem haladta meg a filovírusok családjára jellemző változékonysági mutatókat.

Mindazonáltal, a tanulmány szerzői szerint, a variációk megismerése és útvonalaiknak feltérképezése, hatékonyabbá teheti a védekezési stratégiánkat egy esetleges, későbbi járvánnyal szemben. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a megbízható diagnosztika, továbbá a hatékony gyógyszerek és vakcinák kidolgozása is megkívánja a vírus genetikai jellemzését.

Forrás: Index

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Ez a legproblémásabb életkor a gyereknevelésben

Felmérés készült a gyermeknevelés legjelentősebb mérföldköveiről. Többek között az is kiderült, hogy nem a legkisebbek, és nem is a kamaszok nevelése jelenti a legnagyobb kihívást a szüleiknek.

Vélemény, hozzászólás?