2016. június 7-én átadásra került a 2015-ben, első alkalommal kiírt, az „Év Új Gluténmentes Terméke” díj, amelyet a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete 2015-ben hirdetett meg. Nevezni gyártónként legfeljebb 2, olyan új, gluténmentes termékkel lehetett, amelyek legfeljebb 2 éve vannak forgalomban.
A termékekre az egyesület tagjai szavaztak, május 7-ig. Ezt követően összesítették a szavazatokat, és az esélyes termékek gluténtartalmát ellenőriztették, mivel fontos szempont volt a fogyasztók szubjektív véleményén túl az érvényes rendeleteknek, szabványoknak való megfelelés is.
A versenyre 9 hazai gyártó nevezett, összesen 16 termékkel:
- Abonett Kft. Köleses Abonett Extrudált kenyér
- Ceres Sütőipari Zrt. Hamburger zsemle, Többmagvas toast kenyér
- Civita Food Kft. Szarvacska tészta, Kukoricadara
- DietABC (P.Geri Kft.) Hamburger zsemle
- Free Pékség (Greenpass Kft.) Sajtos rúd, Szárnyas cipó
- Inno-Szinergia Kft. Hajdinás Vegetáriánus Burger, Köleses Vegetáriánus Golyó
- Hunorganic Kft. Hadarik Rita Gluténmentes Termékcsalád, MIMEN Termékcsalád
- Naponta Kft. Cerbona Csokoládés-meggyes müzleszelet, Cerbona Almás-magvas müzliszelet
- Zelenák Sütiház Dupla-csokis torta, Fehér csokis málna
A 2016. évi „Új Gluténmentes Terméke” díjat a DietABC Hamburger zsemléje nyerte el. A laborvizsgálat eredménye is megfelelő lett, így a díjat ma a cég tulajdonosa, Pálmai Gergely vette át az egyesület elnökétől, Koltai Tündétől.
Az első év tapasztalati alapján a díj odaítélésének szabályai kissé módosulnak, például azzal, hogy a nevezési határidő korábbra kerül, így a gyártó-forgalmazó cégeknek több lehetőségük lesz arra, hogy a termékeket a vásárlóikkal megismertessék.
Ebben az évben meghirdetik az „Év Gluténmentes Vendéglője” díjat is, amelyre a gluténmentesen diétázókat felelősen és biztonságosan kiszolgáló éttermeket, bisztrókat, kávézókat és szállodák nevezését várják.