Az „Év Új Gluténmentes Terméke”

2016. június 7-én átadásra került a 2015-ben, első alkalommal kiírt, az „Év Új Gluténmentes Terméke” díj, amelyet a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete 2015-ben hirdetett meg. Nevezni gyártónként legfeljebb 2, olyan új, gluténmentes termékkel lehetett, amelyek legfeljebb 2 éve vannak forgalomban.

Az Év gluténmentes terméke

A termékekre az egyesület tagjai szavaztak, május 7-ig. Ezt követően összesítették a szavazatokat, és az esélyes termékek gluténtartalmát ellenőriztették, mivel fontos szempont volt a fogyasztók szubjektív véleményén túl az érvényes rendeleteknek, szabványoknak való megfelelés is.

A versenyre 9 hazai gyártó nevezett, összesen 16 termékkel:

  • Abonett Kft. Köleses Abonett Extrudált kenyér
  • Ceres Sütőipari Zrt. Hamburger zsemle, Többmagvas toast kenyér
  • Civita Food Kft. Szarvacska tészta, Kukoricadara
  • DietABC (P.Geri Kft.) Hamburger zsemle
  • Free Pékség (Greenpass Kft.) Sajtos rúd, Szárnyas cipó
  • Inno-Szinergia Kft. Hajdinás Vegetáriánus Burger, Köleses Vegetáriánus Golyó
  • Hunorganic Kft. Hadarik Rita Gluténmentes Termékcsalád, MIMEN Termékcsalád
  • Naponta Kft. Cerbona Csokoládés-meggyes müzleszelet, Cerbona Almás-magvas müzliszelet
  • Zelenák Sütiház Dupla-csokis torta, Fehér csokis málna

A 2016. évi „Új Gluténmentes Terméke” díjat a DietABC Hamburger zsemléje nyerte el. A laborvizsgálat eredménye is megfelelő lett, így a díjat ma a cég tulajdonosa, Pálmai Gergely vette át az egyesület elnökétől, Koltai Tündétől.

Az első év tapasztalati alapján a díj odaítélésének szabályai kissé módosulnak, például azzal, hogy a nevezési határidő korábbra kerül, így a gyártó-forgalmazó cégeknek több lehetőségük lesz arra, hogy a termékeket a vásárlóikkal megismertessék.

Ebben az évben meghirdetik az „Év Gluténmentes Vendéglője” díjat is, amelyre a gluténmentesen diétázókat felelősen és biztonságosan kiszolgáló éttermeket, bisztrókat, kávézókat és szállodák nevezését várják.

A coeliakia – lisztérzékenység – krónikus autoimmun betegség, glutén intolerancia. A glutén a kalászos gabonákban (búza, árpa, rozs, tönköly és ezek valamennyi hibrid fajtaváltozatában) megtalálható fehérje, amelynek ismertebb neve a sikér. A betegségnek nincs gyógyszeres terápiája, kizárólag az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diétával érhető el a betegek tünetmentessége. Minden 100 magyar állampolgárból legalább 1 coeliakiás, akiknek többsége nem is tudja, hogy ez milyen veszélyt jelent számára. Ha a betegség diagnózisa elmarad, és a beteg továbbra is fogyaszt glutén tartalmú ételeket, súlyos tünetek és szövődmények alakulhatnak ki (vashiány, vérszegénység, fogyás, hajhullás, a vékonybél daganatos betegségei, stb.)

 

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

15 tudnivaló + 1 tévhit a lisztérzékenységről

Cikkünkben 15 tudnivalót és egy tévhitet ismerhetsz meg a lisztérzékenységről.

Vélemény, hozzászólás?