Vészhelyzet a pszichiátriai betegellátásban!

A Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT) szerint baj van a pszichiátria területén. A KESZ (Korlátozottan cselekvőképes személyek hozzátartozóinak Érdekvédelmi Szövetsége) szerint az MPT jelzése komolyan veendő, de nem az általuk megadott szakmai okok miatt, hanem azért, mert a pszichiáterek magánpraktizálása visszatarthatja a beteget illetve a hozzátartozót attól, hogy ilyen díjazás mellett az ingyenes gyógyszert felírassa, és így a beteg ellátatlanul marad. A megoldást a trialógus meghonosítása jelentheti.

Probléma a pszichiátriai betegellátásban

A Magyar Pszichiátriai Társaság XX. Vándorgyűlése alkalmából, közleményt tett közzé a napi sajtóban a fenti címen. A hír hallatán, már sejteni lehetett, baj van a pszichiátria területén. Az említett Egyesület, mint hozzátartozói érdekvédelmi szövetség, a pszichiátriai betegek családi gondozásával foglalkozik húsz éve, egyedüliként az országban.

Úgy gondolják, a problémát az orvosok magánpraxisának díjazása okozhatja.

Az orvosok javadalmazásának jó szándékú javítása, a 8.000–10.000 forint óradíj lehetővé tétele szerintük a bajok forrása.

A kilencvenes és kétezres években sikerrel végrehajtott paradigmaváltással, az antipszichotikumok ingyenes hozzáférésével a közösségi pszichiátria jótékony hatásai megmutatkoztak az olyan kemény mutatókban, mint az öngyilkossági ráta drasztikus csökkenése.

A KESZ a 2010-es évektől azon munkálkodik, hogy további javítást érjen el betegei jobblétének érdekében. Ezt szolgálta a trialógus honosítása, ahol az orvos és a páciens közé harmadik résztvevőként a hozzátartozó is belép közvetítőként.

Mint ismeretes a pszichiátriai betegségek azok, amelyeknél egyedüliként megváltozik a beteg jogállása. A beteg korlátozottan cselekvőképessé, azaz kiskorúvá válik. Ezért szükséges a trialógus.

Az MPT jelzése komolyan veendő, de nem az általuk megadott szakmai okok miatt, hanem azért, mert a pszichiáterek magánpraktizálása azt eredményezheti, hogy a beteget illetve a hozzátartozót visszatartja attól, hogy ilyen összeg mellett az ingyenes gyógyszert felírassa, és így a beteg ellátatlanul marad.

Ugyanaz az eset állhat elő más okokból, mint a Lipót bezárásánál, ahol a betegek ellátatlanságából kifolyólag a bezárást követő egy éven belül huszonhattal nőtt az öngyilkosságban meghaltak száma.

Az elmúlt évtizedek eredményeit döntheti dugába az említett jó szándékú, de hibás döntés, és ez visszarendeződést indíthat meg. A megoldás a pszichiátria hivatásos művelőitől kívánt józan önmérséklet. A Szervezet szerint nagymértékben tőlük függ a helyes módszer megtalálása.

Az érdekvédelmi egyesület kidolgozta az EUFAMI (European Federation of Associations of Families of People with mental illness) ajánlása nyomán „A pszichiátriai betegek családközpontú kezelése” modellt, amit sikeresen alkalmaznak köreikben. Szélesebb körű elterjesztésével falakba ütköztek, éppen a szakma részéről, anyagi okok miatt, ugyanis nem sikerült támogatást biztosítani állami forrásból a beteget befogadó család részére.

 

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A depresszió problematikája

Depresszió: beszéljünk róla!

A WHO 2017. április 7-ét, az Egészség Világnapját a „Depresszió: beszéljünk róla!” témának dedikálta. A …

Vélemény, hozzászólás?