Az mRNS oltás átkerülhet az anyatejbe?

A San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem tudósai keresték a választ rá, hogy az mRNS oltás kifejthet-e bármilyen hatást az anyatejre.

Nem okoznak anyatejet érintő problémát a szoptató anyáknak adott mRNS-alapú koronavírus-vakcinák, ezért a beoltott nőknek nem kell abbahagyni a szoptatást – állapította meg a Dr. Stephanie Gaw a kutatás vezető tudósa. A tanulmány szerint, a kutatás során a beoltott nőktől vett tejminták egyikében sem volt kimutatható az oltóanyagból származó mRNS (hírvivő RNS).

A csecsemőkbe se jut át

A tejmintákat az oltás előtt, illetve a vakcina beadása után 4 és 48 órával vették le. Az eredmények fontos korai bizonyítékai annak, hogy az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagokban lévő mRNS nem kerül át a csecsemőbe. A kutatók megjegyezték, hogy a vizsgálatban csak alacsony számú alany vett részt, ezért további kutatásra van szükség.

A kutatók szerint amíg az oltóanyagokban lévő mRNS nem jut át a csecsemőbe, addig az oltás hatására képződő antitestek viszont az anyatejen keresztül átjutnak.

Ez jó hír, mert az antitestek hatására úgynevezett fészekimmunitás alakul ki, ami védelmet biztosít a csecsemőnek.

Az mRNS vakcinák működése

A hírvivő RNS (mRNS) molekulák hatására ártalmatlan vírusfehérje-szakaszok termelődnek a szervezetben, ezáltal immunválasz alakul ki a koronavírus-fertőzésre. A védőoltásból a sejtek leolvassák a genetikai utasításokat, és a vírus külső felületén elhelyezkedő tüskefehérjék kisebb modelljeit állítják elő. A vírus ezeket használja arra, hogy bejusson a test sejtjeibe, és szaporodjon. Az mRNS oltás után az immunrendszer idegen anyagként azonosítja a koronavírus tüskefehérjéit, és természetes védekezésként antitesteket és fehérvérsejteket termel elpusztításukra.

Forrás: MTI

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Visszaesést mutat a várható élettartam az Európai Unióban

Az adatok szerint 0,9 évvel csökkent, 81,3-ról 80,4 évre esett vissza 2020-ban a születéskor várható élettartam az Európai Unióban. A nem túl nagy, mégis visszaesésként fellépő élettartam-csökkenést összefüggésbe hozzák a Covid miatt megugrott halálozási aránnyal- közölte az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) 2022. április 27-én.

Vélemény, hozzászólás?