A banán az egyik legfinomabb, legideálisabb gyümölcs, ha egyszerű, de tápláló élelemre van szükségünk. Az egészségre is pozitív hatással van, például extrém súlyvesztés vagy magas láz esetén is hatásos. Nézzük, milyen pozitív hatások köthetők még hozzá.
A banán 15 egészségügyi előnye
- Kalóriadús, ezért a nap bármely szakában fogyasztva energiával tölt fel.
- A legmegfelelőbb gyümölcs, ha egyszerű, egészséges tápláló élelemre van szükség bizonyos helyzetekben, például érdemes enni extrém súlyvesztés vagy magas láz esetén is.
- Káliumban, és magnéziumban gazdag, ezért jótékony hatása van a vérnyomásra és a szívre.
- Káliumtartalma védi a csontokat.
- Kiegyensúlyozza a vizeletürítéssel járó kalcium veszteséget, ami akkor fordul elő, ha a vizelet kálium-ion szintje megnő.
- Antacid-hatása van, emiatt megvéd a gyomorfekélytől.
- Stimulálja a sejtburjánzást, ami megvastagítja a gyomor nyálkahártyáját és megvéd a gyomorsavtól.
- Amennyiben a szervezet dehidratálódik (hasmenés, hőség-izzadás,…). a banán helyreállítja az így elvesztett kálium szintet.
- Bővelkedik a pektin nevű, vízben oldódó rostban is, ami jótékony hatással van az emésztésre és könnyít a székrekedésen.
- Fruktooligoszacharidot is tartalmaz, amely probiotikumként a szaporítja a jótékony baktériumokat, a károsaktól pedig megvéd.
- A fruktooligoszacharid tartalma segíti egy emésztőenzim termelését is, emiatt javítja a tápanyag-felszívódást.
- Rövid láncú zsíros savakat is tartalmaz, ezek is segítik a tápanyag-felszívódást.
- Kitűnő karotionid-forrás, ami egy olyan antioxidáns, ami védelmet nyújt a krónikus fertőzésekkel szemben.
- Nyugtató hatása is van, köszönhetően a triptofán nevű összetevőjének, ez kedély javító is.
- A banán az egyik legtökéletesebb eledel egy fárasztó tevékenység után. Cukortartalma gyorsan normalizálja a vércukorszintünket, és energiával tölt el.
Forrás: Medipress