Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Az új légszennyezési szigorítás milliók életet menthetné meg

Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint évente minimum 7 millió ember hal meg idő előtt a légszennyezés miatt! A rossz levegő a gyermekeknél károsan hat a tüdő fejlődésére, és növeli az asztma kialakulásának kockázatát is, a felnőtteknél súlyos szív-és érrendszeri betegségeket okozhat, és súlyosbíthatja a mentális betegségeket is.

Szigorította a légszennyezési határértékekre vonatkozó irányelveit az Egészségügyi Világszervezet (WHO), a napokban közzétett új ajánlásban felére, illetve negyedére csökkentette az egyes légszennyező anyagokra vonatkozó határértékeket.

A tanulmányok azt mutatják, hogy a rossz levegőminőség jóval károsabb az emberekre, mint korábban gondolták, ezért újabb lépésekre van szükség a témával kapcsolatban.

„A légszennyezés minden országban veszélyt jelent az egészségre, de leginkább az alacsony és közepes jövedelmű országokban sújtja az embereket” – indokolta az új irányelvek szükségességét Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója. Az ENSZ szakosított szervezete utoljára 2005-ben adott ki ajánlást a légszennyező anyagok határértékeiről.

„A WHO új levegőminőségi irányelvei bizonyítékokon alapuló gyakorlati eszközök a levegő minőségének javítására, amelytől az élet függ. Minden országot és mindazokat, akik a környezetvédelemért harcolnak, felhívok arra, hogy léptesse életbe az irányelveket, hogy csökkentsük a szenvedést és életeket mentsünk meg” – hangsúlyozta a főigazgató.

A szigorítás BETARTÁSA milliók életet mentené meg

Az új irányelvek alapján a felére, 10-ről 5 mikrogramm / köbméterre csökkentette a levegőben lévő szállópor (PM2.5) éves célértékét, a PM10 éves célértéket pedig 20 mikrogrammról 15-re. A levegő nitrogén-dioxid-szennyezettségére a jelenlegi éves 40 mikrogramm / köbméter helyett 10 mikrogramm/köbméter célértéket határozott meg.

„A WHO szinte az összes levegőminőségi határértéket csökkentette, figyelmeztetve arra, hogy az új irányértékek túllépése jelentős kockázatokat jelent az egészségre. Ugyanakkor a határértékek betartásával életek milliói menthetők meg. A szállóporhoz (PM2.5) köthető halálozás 80%-a elkerülhető lenne a világon, ha a jelenlegi légszennyezési határértékeket a javasolt új irányelvek alapján csökkentik” – fogalmazott a közlemény.

Forrás: MTI

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Rákkeltő fűtési mód: veszélyes a fatüzelés?

Egy új vizsgálat a fatüzelés veszélyeiről, esetleges rákkeltő hatásairól számol be. A fatüzelés természetes anyagfelhasználása ellenére is jelentős mértékű levegőszennyezést okoz, ezáltal növelve a daganatos megbetegedések kockázatát.

Vélemény, hozzászólás?