Az új légszennyezési szigorítás milliók életet menthetné meg

Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint évente minimum 7 millió ember hal meg idő előtt a légszennyezés miatt! A rossz levegő a gyermekeknél károsan hat a tüdő fejlődésére, és növeli az asztma kialakulásának kockázatát is, a felnőtteknél súlyos szív-és érrendszeri betegségeket okozhat, és súlyosbíthatja a mentális betegségeket is.

Szigorította a légszennyezési határértékekre vonatkozó irányelveit az Egészségügyi Világszervezet (WHO), a napokban közzétett új ajánlásban felére, illetve negyedére csökkentette az egyes légszennyező anyagokra vonatkozó határértékeket.

A tanulmányok azt mutatják, hogy a rossz levegőminőség jóval károsabb az emberekre, mint korábban gondolták, ezért újabb lépésekre van szükség a témával kapcsolatban.

„A légszennyezés minden országban veszélyt jelent az egészségre, de leginkább az alacsony és közepes jövedelmű országokban sújtja az embereket” – indokolta az új irányelvek szükségességét Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója. Az ENSZ szakosított szervezete utoljára 2005-ben adott ki ajánlást a légszennyező anyagok határértékeiről.

„A WHO új levegőminőségi irányelvei bizonyítékokon alapuló gyakorlati eszközök a levegő minőségének javítására, amelytől az élet függ. Minden országot és mindazokat, akik a környezetvédelemért harcolnak, felhívok arra, hogy léptesse életbe az irányelveket, hogy csökkentsük a szenvedést és életeket mentsünk meg” – hangsúlyozta a főigazgató.

A szigorítás BETARTÁSA milliók életet mentené meg

Az új irányelvek alapján a felére, 10-ről 5 mikrogramm / köbméterre csökkentette a levegőben lévő szállópor (PM2.5) éves célértékét, a PM10 éves célértéket pedig 20 mikrogrammról 15-re. A levegő nitrogén-dioxid-szennyezettségére a jelenlegi éves 40 mikrogramm / köbméter helyett 10 mikrogramm/köbméter célértéket határozott meg.

„A WHO szinte az összes levegőminőségi határértéket csökkentette, figyelmeztetve arra, hogy az új irányértékek túllépése jelentős kockázatokat jelent az egészségre. Ugyanakkor a határértékek betartásával életek milliói menthetők meg. A szállóporhoz (PM2.5) köthető halálozás 80%-a elkerülhető lenne a világon, ha a jelenlegi légszennyezési határértékeket a javasolt új irányelvek alapján csökkentik” – fogalmazott a közlemény.

Forrás: MTI

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Így segíthet a túlsúly leküzdésében a laborvizsgálat. Élj vele!

A túlsúly nem csak a külsőnkre vethet negatív fényt, de az egészségünket is beárnyékolhatja. Az életminőséget romboló fölösleges kilóktól megszabadulhatunk, de nem mindegy, hogyan kezdünk neki a felesleg ledolgozásának. Csodaszerek, sanyarú diéták, izomgyulladásig fokozott testmozgás helyett, kezdjük a laborban a fogyást! Sok esetben a súlyfelesleget valamilyen egészségügyi probléma okozza, ezért a hosszú távú megoldás érdekében érdemes a valódi okok nyomába eredni, mielőtt életmódváltásba kezdenénk.

Vélemény, hozzászólás?