Egy francia lány erősebb az AIDS-nél

1997-ben látta meg a napvilágot az a francia lány, aki HIV-pozitív anyától született, és maga is elkapta a vírust. A világ AIDS kutatói csodálattal adóznak neki, mivel szinte hihetetlen az, ahogy gyógyszerek nélkül is teljesen meggyógyult.

egeszsegugyelet-friss-hirek-aids-nagy

Mindössze 6 éves koráig kezelték gyógyszerekkel a betegségét, mert később a család nem vette igénybe az orvosi segítséget. Az anya 1 év múlva vizsgáltatta ki újra a lányt, és elárulta, hogy hat éves kora óta nem kezelik gyógyszerekkel.

Az orvosokat meglepte az eset, hiszen ennek ellenére olyan alacsony mértékű lett a szervezetében a fertőzés, hogy a klasszikus tesztek már ki sem mutatták. Egyetlen alkalom kivételével, azóta sem kapott AIDS-elleni gyógyszereket a betegségére, mégsem tért vissza a magas fertőzöttségi szint a szervezetében. Jelenleg 18 éves.

Mostanáig még nem sikerült kideríteni, hogyan lehet ilyen erős a lány szervezete. A vita elsősorban a következő kérdésekre keresi a választ:

  • Az eredmény a gyermekkori gyógyszeres kezelésnek köszönhető-e,
  • vagy a francia lány az emberiségnek abba az 1 %-ába tartozik, akinek az immunrendszere képes felvenni a harcot a HIV-vírussal szemben. 

Utóbbi esetben nem szűnik meg a fertőzöttség, csak nagyon alacsony a vérben található víruskoncentráció. Ez a példa azonban több kutatóban elültette hosszú távon a gyógyulás reményét.

Forrás: USA today, 444

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A világ leggyilkosabb vírusai.

A 6 legpusztítóbb járványos betegség

A modern orvostudomány korában is van esély rá, hogy kialakuljon egy pusztító világjárvány. Az emberiség …

Vélemény, hozzászólás?