Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Új felfedezés: Létezik agysejt, ami méri a sebességet!

Egy Nobel-díjas norvég házaspár, May-Britt és Edvard Moser nevéhez köthető az a legújabb felfedezés, ami eddig ismeretlen sejtekre lett figyelmes a patkányok agyának tanulmányozása során. Az újonnan „talált” sejt révén az agy képes érzékelni a sebességet.

egeszsegugyelet-friss-hirek-sebessegsejtek-nagy

A kutatók kísérletében annál magasabb frekvencián továbbították a sejtek a jeleket, minél sebesebben mozogtak a rágcsálók. A Nature folyóiratban közé tett kísérletben 4 fokozatban, másodpercenként 7, 14, 21 és 28 centiméteres haladásra ösztönözték a futó patkányokat, majd az entorhinális agykéregben és hippokampuszban elektródák segítségével megmérték az idegsejtek aktivitását.

Az eredmény alapján elmondható, hogy a növekvő sebességgel a sejtek aktivitása is nőtt.

Az entorhinális agykéreg közvetlenül a hippokampusz mellett található, és jeleket küld neki. Ezek az agyi területek jelentős szerepet kapnak a tanulásban és a térbeli tájékozódásban. A norvég házaspár és munkatársaik felfedezése szerint sebességet mérő sejtek adják az entorhinális agykéregben lévő idegsejtek 15 és a hippokampuszban található idegsejtek 10 százalékát.

További vizsgálatokkal azt is kimutatták, hogy az említett sejtek érzékelését nem befolyásolta az sem hogy sötétben, vagy világosban futottak-e a patkányok. A kutatók feltételezik, hogy a „sebességsejtek” azokról az agyi területekről kapnak információkat, melyek a mozgásérzékelésért és – feldolgozásért felelősek.

Tavaly az agy helymeghatározó rendszerének felfedezéséért kapott a házaspár megosztott orvosi-élettani Nobel-díjat. Sőt, 2005-ben ők fedezték fel az entorhinális (szagló) agykéregben a koordinátarendszerbe szerveződött hálózati sejteket, amelyek lehetővé teszik a helymeghatározást és az optimális útvonal megtervezését.

Forrás: Index.hu

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Memóriajavító vírusok?

Egy friss spanyol kutatásban olyan, a bélben megtalálható bakteriofágokat (a baktériumokat megfertőzni képes vírusok) azonosítottak, amelyek az embereknél, és egyes állatfajoknál is hatással lehetnek a memóriára.

Vélemény, hozzászólás?