Elhunyt a családtervezés szakértője, Czeizel Endre

Hétfőn hajnalban életének 81.évében leukémiában elhunyt Czeizel Endre orvos-genetikus-tájékoztatta lánya, Czeizel Barbara az MTI-t.

Tudományos-ismeretterjesztő televíziós munkássága révén (Születésünk titkai, Az élet él és élni akar, Ki viszi át a szerelmet, Az öröklődés titkai, AIDS,…) milliók ismerték, és milliókat ismertetett meg a genetikával, családtervezéssel.

egeszsegugyelet-friss-hirek-nagy1

Dátumokkal és életrajzi elemekkel emlékezünk rá:

1935. április 3-án született Budapesten, 1959-től az Országos Közegészségügyi Intézetben a Humángenetikai és Teratológiai Osztályon dolgozott, mellékállásban már ekkor a a János Kórház szülészeti osztályának családtervezési tanácsadója volt.

1973-óta végzett genetikai tanácsadást, amikor is megalapította a Veleszületett Rendellenességek Kóroki Monitorját. Ekkor dolgozta ki az úgynevezett magyar módszert, aminek köszönhetően több mint 75 ezer „Czeizel-bébi” született.

Az Ő nevéhez köthető az optimális családtervezési modell, ennek a 3 lépése:

1, a családtervezési alkalmasság tisztázása.
2, a fogamzásra történő 3 hónapos felkészülés.
3, az optimális körülmények között történő fogamzás.

Az 1980-as években az ENSZ Egészségügyi Világszervezeténél dolgozott, 1996-tól a Nemzeti Egészségvédelmi Intézet főigazgatója, innen 1998-ban ment nyugdíjba.

1995-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjét, 2005-ben a Magyar Köztársasági érdemrend középkeresztjét is. Számos elismerés mellett 2014-ben a Semmelweis-díjjal is kitüntették.

Szerteágazó szakírói munkásságának köszönhetően több mint 300 angol nyelvű tudományos közlemény, 28 magyar ismeretterjesztő-, és 17 tudományos szakkönyv került ki kezei alól.

Számos prominens hazai és nemzetközi társaság elnöke, alelnöke, szakértője volt, úgymint például a Magyar Tehetséggondozó Társaságnak, a Humángenetikai Világkongresszusnak, vagy az International Clearinghouse for Birth Defect Monitoring System-nek is.

2014-ben a hvg.hu-nak adott interjújában úgy értékelte, hogy az életművét szétverték, és abból, amit felépített munkássága során, mára nem sok maradt. Ebből a korábbi cikkből az is kiderült, hogy a népszerű orvos-genetikus professzornak nem volt tanítványa, aki továbbépíthetné azt, amit a mester elkezdett.

A zuglói családtervezési központban van egy 34 ezer fényképből álló album.

„Ezek azok a gyerekek, akiknek a szülei eljöttek tanácsadásra, a családtervezési központba, és ezután születtek. Igen, erre nagyon jó gondolni.”

Sokan sokat köszönhetnek ebben az országban Czeizel Endre munkásságának. Nyugodjon békében!

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

7 tanács, hogy ne csak eljárjon az idő feletted

Vannak olyan módszerek, melyekkel szépen gyarapíthatjuk az éveink számát. A testmozgás, az étrend, az életmódbeli tényezők fontosabb szerepet kaphatnak a „szépen öregedés” folyamatában, mint a genetika. Ez a 7 tanács, amit cikkünkben olvashatsz segíthet benne.

Vélemény, hozzászólás?