Előzd meg a bőrrákot B3-vitaminnal!

A bőrrák leggyakoribb formáinak megelőzésében segíthet a B3-vitamin – Világít rá a Sydney-i Egyetem tanulmánya. Kutatások szerint ugyanis 23%-kal csökkent az új, nem melanomás bőrrákos megbetegedések száma a B3-vitamin hatására azoknál, akiknél az elmúlt 5 évben legalább kétszer jelentkezett már ilyen típusú daganat.

borrak-ellen-friss-egeszsegugyeletKét csoportra osztották a vizsgált személyeket a felmérés során. Az egyik csoport tagjai egy éven keresztül szedtek niacint tartalmazó tablettát, a másik csoport pedig hatóanyag nélküli tablettát szedett. A vizsgálatban 386 ember vett részt, és sem ők, sem orvosaik nem tudták a kutatás befejezéséig, hogy placebót vagy vitamint kaptak-e.

A vitamint szedők csoportjánál 5 év alatt átlagosan kettőnél kevesebb, nem melanomás bőrdaganat alakult ki, a placebót szedőknél pedig átlagosan 2,5.

Ez a vizsgálat nem a bőrdaganatok leginkább halálos típusát, a melanomát célozta meg, hanem a gyakoribb változatokat, úgymint a bazálsejtes és a pikkelyes bőrrák.

Az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság egyik vezetője, Richard Schilsky elmondása szerint a vizsgált bőrrák fajták csak ritkán halálos kimenetelűek, ugyanakkor rendszeresen kiújulnak. Ez a tény pedig önmagába foglalja azt is, hogy eltávolításuk rendkívül költséges, amit sugárterápiával vagy műtéttel, lefagyasztással végeznek.

A kutatók a niacint elsősorban azoknak ajánlják, akiknél jellemző az „ártatlanabb” bőrrák típusok kiújulása, vagy akiknek volt már ilyen problémájuk. Természetesen, ahogyan erre a kutatás vezetője, Diona Damian dermatológus is felhívta a figyelmet, a bőrrák megelőzésért leginkább a megfelelő fényvédelemmel és a túlzott napozás kerülésével tehetünk.

Forrás: MTI

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Ez a legproblémásabb életkor a gyereknevelésben

Felmérés készült a gyermeknevelés legjelentősebb mérföldköveiről. Többek között az is kiderült, hogy nem a legkisebbek, és nem is a kamaszok nevelése jelenti a legnagyobb kihívást a szüleiknek.

Vélemény, hozzászólás?