Gyógyítható lesz az Alzheimer-kór a gyapotvirággal?

A Kínai Tudományos Akadémia intézetének tudósai egy 2003-ban kezdődő vizsgálat eredményeként a gyapotvirág egyik vegyületcsoportjának olyan gyógyhatásaira figyeltek fel, amellyel akár gyógyítható lesz a címben említett komoly betegség.

Alzheimer-kór gyógymódja.

Az Alzheimer-kór, vagyis az időskori demencia az agyszövetek elsorvadásának eredménye. A betegség legjellemzőbb tünete az egyre fokozódó memóriazavar, amely akár odáig fajulhat, hogy saját családtagjait sem ismeri fel a beteg. A betegséggel több évig együtt lehet élni, de az átlag alapján, a diagnosztizálást követően 8 éven belül várható az elhalálozás.

A gyapotvirág flavonoidjait megöregedett, demenciában szenvedő egereken tesztelték. A vizsgálódás során memóriajavulást tapasztaltak. Összesen 20 flavonoidvegyületet azonosítottak, amelyek gyógyszer formájában, kis dózisokban hasonló eredményeket mutattak a kísérletek során.

Ezek a vegyületek mind a gyapotvirág szirmában találhatók, melyet korábban eldobtak a termelők. Gyógyászati haszna felfedezése óta viszont értéke megnövekedett, és komoly hasznot hoz az eladónak, kilogrammonként körülbelül 660 Ft-nak megfelelő összeget.

A flavonoidok a növények olyan gyógyhatású összetevői, amelyek tápértékkel nem rendelkeznek az emberi szervezet számára, de egészségmegőrző hatásuk nem elhanyagolható. Az emberi szervezetben az antioxidánsoknak és az enzimeknek nyújtanak hatékony segítséget a szabadgyökök elleni küzdelemben.

A felfedezés azért hatalmas jelentőségű, mert jelenleg nem áll rendelkezésre hatékony módszer az Alzheimer gyógyításához, csak bizonyos kezelésekkel enyhíthetik, lassíthatják a folyamatot.
Forrás: Index

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

7 tanács, hogy ne csak eljárjon az idő feletted

Vannak olyan módszerek, melyekkel szépen gyarapíthatjuk az éveink számát. A testmozgás, az étrend, az életmódbeli tényezők fontosabb szerepet kaphatnak a „szépen öregedés” folyamatában, mint a genetika. Ez a 7 tanács, amit cikkünkben olvashatsz segíthet benne.

Vélemény, hozzászólás?