Homeopátia hatékonysága: 68-ból 0 betegséget gyógyított meg

Egy friss kutatás után a vezető tudós kijelentette, hogy a homeopátia „terápiás zsákutca”, mert az eredmények szisztematikus felülvizsgálata után arra a következtetésre jutott, hogy a vitatott kezelés nem volt hatékonyabb, mint a placebo gyógyszerek hatása.

Nemrégiben Nagy-Britanniában a brit népegészségügyi tanács, a National Health and Medical Research Council tett közzé egy állásfoglalást, ami azt tartalmazta, hogy semmiféle igazolt bizonyíték nincsen arra, hogy a homeopátiás gyógyszerek hatnának azokra a betegségekre, amelyekre ajánlják őket.

Átverés a homeopátia?

Akkor óriási felháborodással fogadták ezt azok, akik hisznek a homeopátiában, ezért a brit Általános Egészségügyi Tanács egy külön vizsgálatot rendelt el. A kutatás a bizonyítékalapú orvoslás egyik neves szakértője, Paul Glasziounak vezetésével indult.

Az eredmények megerősítették a korábbi állítást: nincs semmi konkrét bizonyíték arra, hogy a homeopátiás szerek hatékonyabbak lennének, mint egy akármilyen placebo.

Glasziou a British Medical Journal blogján írt a kutatásról, és arról, hogy teljesen megérti, hogy a homeopátia feltalálója, Samuel Hahnemann miért volt elégedetlen a XVIII. századi gyógyászati módszerekkel, viszont szerinte most ő maga is elégedetlen lenne, ha látná a találmánya sorozatos és kollektív bukását, amit most az eredmények igazoltak.

Glasziou szerint be kell látni, hogy a homeopátia egy „terápiás zsákutca”.

68 egészségügyi állapot 176 egyedi esetének homeopátiás kezelését vizsgálták át bizonyítékokat keresve, és így jutottak arra az eredményre, hogy egyetlen egy esetben sem volt a placebótól eltérő mértékű hatás a terápiában.

Glasziou arról is beszámol, meglepte milyen széles körben, mennyire sok mindenre ajánlottak homeopátiás szereket, viszont, ami igazán megdöbbentette, hogy volt olyan Szervezet, ami súlyosan fertőző esetekben is, mint például az AIDS, homeopátiás gyógymódot javasolt Afrikában.

Ezekre a vírusokra már létezik hatásos gyógymód, ezért kifejezetten kockázatos gyakorlat így eljárni, és ez alapján érthető a brit hatóságok figyelmeztetése: aki a homeopátiás kezelést választja, veszélybe sodorhatja a saját- és környezete életét is, ha emiatt később vagy egyáltalán nem jut olyan terápiához melynek igazolt, és bizonyítottan gyógyító hatása van.

Forrás: Independent, 444

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Ez a legproblémásabb életkor a gyereknevelésben

Felmérés készült a gyermeknevelés legjelentősebb mérföldköveiről. Többek között az is kiderült, hogy nem a legkisebbek, és nem is a kamaszok nevelése jelenti a legnagyobb kihívást a szüleiknek.

Vélemény, hozzászólás?