Rendkívüli iramban nő a rövidlátók száma a világon

2050-re az emberiség fele rövidlátó lehet

Ha a tendencia folytatódik, harminc év múlva már a világ össznépességének fele (akkorra kb. 5 milliárd ember) rövidlátó lehet, és ötödüknek a megvakulásra is nagyobb lesz az esélye – áll egy nemzetközi kutatócsoport friss tanulmányában.

Gyarapszik a rövidlátók száma.

Ez hétszeres emelkedést jelent rövidlátásban (orvosi szakszóval myopia) 2000-től 2050-ig. A probléma ilyen fokú elterjedésének-, és a kialakulásának az okát a tudósok még mindig nem tudják biztosan. 1970 és 2000 között az Egyesült Államokban-ban megduplázódott a rövidlátók száma, Ázsia egyes részein pedig ennél is drasztikusabb volt a növekedés. Friss felmérések szerint a dél-koreai tinédzserek már 96%-a rövidlátó. Kínában és Japánban a tizenévesek között ez az arány 80-90%.

Az aktuális tanulmányban 145, a kérdéssel foglalkozó tanulmányt vizsgáltak át, amelyek összesen 2,1 millió fős mintán alapulnak. 2000-ben 1406 millió embert diagnosztizáltak myopiaval, ez a Föld lakosságának 22,9%-a, ebből 163 milliónak nagyon erős rövidlátása volt, ami növeli a vakság, és a szürkehályog esélyét.

„Az adatok elemzése alapján azt gondoljuk, hogy 2050-re 4758 millió ember (a Föld lakosságának 49,8%-a) lesz rövidlátó, és ebből 938 millió erősen rövidlátó” – áll az Ophthalmology című szaklapban megjelent tanulmányban.

A kutatók valószínűsítik, hogy az egész hátterében életmód- és viselkedésváltozások állnak: például keveset vagyunk a szabadban, egyszerűen nem használjuk távolra nézésre a szemünket. Sokkal több időt töltünk bent, és főleg közelre fókuszálva, mint az emberi történelemben valaha.

Azonban a tudósoknak még nem sikerült minden kétséget kizáróan rájönniük, hogy pontosan milyen biológiai folyamat áll a szemünk romlása mögött. Gyaníthatóan nem a képernyő előtt eltöltött idő emelkedése az oka, mert a rövidlátók száma, és a jelenség terjedése, már az okostelefonok megjelenése előtt is megfigyelhető volt.

Az eddigi kutatások alapján a szabadban töltött idő segít csökkenteni a rövidlátás esélyét (főleg gyermekek esetében) – ám ez még mindig csak egy feltételezés. A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján úgy tűnik, hogy ha a gyerek csak naponta pár órával többet van kint, már jobbak az esélyei az egészséges szemre.

Forrás: Index.hu

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Írisz szeplők

Az íriszben (azaz szem színes részében) megjelenő sötét foltokat, az írisz szeplőket a túlzott napkitettség okozza, és nem rákos elváltozások, viszont a szürkehályog, továbbá a makula degeneráció fokozott kockázatával hozhatók összefüggésbe.

Vélemény, hozzászólás?