Kartellezés miatt buktak le a gyógyszer-nagykereskedők

2,5 milliárd forintnyi bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal három gyógyszer-nagykereskedőre, egy piackutatóra és egy tanácsadócégre, ami azóta már felszámolás alatt áll.

A GVH megállapította, hogy a PharmAudit Kft. ötlete alapján, a Teva, az Euromedic-Pharma, és a Hungaropharma, a Mezadin piackutató közvetítésével alakított kartellt, amiben felosztották a budapesti kórházak gyógyszerellátását.

2011 novemberében írt ki pályázatot a fővárosi kórházak gyógyszerbeszerzésére a Budapesti Egészségközpont. Külső szakértőként a PhamAuditot bízta meg, majd az ő javaslatukra módosították úgy a pályázatot, hogy annak feltételeit már csak a három nagykereskedő tudja teljesíteni.

A három nagykereskedő ezután a Mezadin piackutató közvetítésével felosztotta a piacot maguk között úgy, hogy előre leegyeztetett, általuk megfelelőnek tartott arányban legyenek nyertesei a tendernek.

Az Euromedic-Pharmát, a Hungaropharmát és a Tevát fejenként 792,2 millió forintra, a Mezadin piackutató céget 66,6 millió forintra, és a felszámolás alá került PharmAuditot 12 400 forintra bírságolta a Gazdasági Versenyhivatal.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Vélemény, hozzászólás?