Az idei év diétáinak jellemzői, előnyei, hátrányai 4.

Folytatjuk 2015 legnépszerűbbnek ítélt diétáinak ismertető leírását, amelyben az utolsó három versenyzőt mutatjuk be: a Lighter Life, a Weight Watchers és a Rosemary Conley diétát.

egeszsegugyelet-eletmod-fogyokura-negyedik-sorozat-nagy2

 Lighter Life diéta

A LighterLife diéta 30-as vagy annál magasabb testtömegindexszel rendelkező embereknek javasolt, mivel konkrét ételcsomagokat ajánl, amelyekben szerepelnek étkezéseket helyettesítő turmixok, táplálék kiegészítők, levesek, stb. Fogyasztásukat addig javasolt követni, amíg el nem érjük a kívánt célt. A diéta ideje a súlyfelesleg mennyiségétől függ.

Ezzel a kúra típussal is rövid idő alatt látványos eredményeket lehet elérni. Ezeket az ételhelyettesítő szereket nem kell adagolni, így nem kell a méricskélésre sem figyelni. Kezdeti mellékhatás viszont lehet fáradtság, szájszárazság, álmatlanság, hányinger. Társadalmilag izoláló érzést kelthet a turmixok, levesek, ételhelyettesítők fogyasztása, az eredmény viszont vigaszt nyújthat minden szenvedésre.

Bár a gyors fogyás motiváló, de életmódváltás nélkül ezek az eredmények is olyan könnyen elveszhetnek, ahogy elértük őket! A

Lighter Life diéta nem követhető tartósan, legfeljebb 12 hétig ajánlott egy kúra, mivel nagyon alacsony kalóriatartalmú étrendet tartalmaz. Ha nagyon magas a túlsúly és nagyon alacsony a kalóriabevitel, akkor orvosi felügyelet is szükséges hozzá.

Weight Watchers diéta

Ellenőrzött kalóriatartalmú étrend, amely személyre szabottan kijelöli, hogy mennyit és mit ehetsz egy nap, valamint a követendő edzéstervet. A gyümölcs és zöldség fogyasztásnak nincs mértéke. Hetente kell az eredményeket ellenőrizni. Ez a diéta folyamatosan támogat és motivál, mivel hétről-hétre láthatod a személyes sikered. Nem tilt semmilyen ételt vagy italt, szimplán az ételekre vonatkozó előírásokat kell betartani.

Az ételek egy pontrendszer szerint vannak besorolva és a diéta egyik vonzó tulajdonsága, hogy van egy kis engedmény, ha különleges alkalomról van szó és egy buliba mész vagy olyan eseményre, ahol valószínű, hogy a fogyókúrád egy kicsit meginog.

A pontrendszer betartása is van olyan bonyolult mint a kalóriaszámlálás, így terhes lehet egy idő után, valamint a diéta nevével fémjelzett márkájú termékek megvásárlására „kényszerít”, ami egy idő után nem tetszést válthat ki.

Összességében egy jól kiegyensúlyozott diéta és alapja lehet a hosszú távú étkezési szokások változásának.

egeszsegugyelet-eletmod-fogyokura-negyedik-resz-nagy1

Rosemary Conley diéta

A Rosemary Conley diéta és fitnesz terv az alacsony zsír- és cukortartalmú ételek fogyasztását és a rendszeres testmozgást segít a mindennapok részévé tenni. Öt százalékkal kevesebb zsírtartalmú ételek fogyasztását javasolja, kivételt képeznek ez alól a halak, a zabpehely és a sovány húsok. A diéta követőinek van egy online klubjuk is, ahol motiváló sikertörténetekkel, videókkal, receptekkel, orvosi, pszichológiai és táplálkozási tanácsadással segíthetik egymást.

Kalóriaszámláló program segítségével nyomon követhető a napi fogyasztás. A diéta egyik nagy előnye, hogy nem tilt le ételekről, hanem a megfelelő adagolást próbálja megtanítani. Az alacsony zsírtartalmú ételek még nem feltétlenül egészségesek, mivel a cukor- és kalóriatartalmuk attól még lehet magas.

Amire a diéta nevel az mindenképpen hasznos, hiszen ez a típusú étrend is a koplalás és önsanyargatás helyett inkább egy olyan tervet részesít előnyben, amellyel hosszú távú, tartós változások érhetők el.

A sorozat részeként megjelent négy írásban valamennyi népszerű diétával kapcsolatban megtudhattuk, hogy táplálkozási szokásainkban, milyen változásokat eszközöl, ha követése mellett döntünk, milyen előnyei, hátrányai vannak az adott fogyókúrának és mik lehetnek azok a tényezők, amelyek nehézséget okozhatnak.

Most a negyedik cikk végén levonható egy sziklaszilárd következtetés: rendszeres testmozgás, sport és tartós életmódváltás nélkül egyik sem hatékony hosszú távon. A gyors eredmények pedig olyan hamar elillanhatnak, amilyen hamar tapasztaltuk őket.

Forrás: nhs.uk

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Tökéletes ételek éhgyomorra

Egészségünk érdekében fontos minden nap reggelizni, a szakértők még azt is megkockáztatják, hogy a egészségtelen reggeli is jobb, mint a semmi. De! Amikor alvás, után pihen, és még üres a gyomor, nem mindegy, hogy mivel indítjuk a terhelését. Ébredés után először is érdemes egy pohár vizet meginni ébresztésnek, kutatások alapján például éhgyomorra egy fél liter víz megivása, felgyorsítja az anyagcserét.

Vélemény, hozzászólás?