Kiderült, mi okozza a Parkinson-kórt

Sikerült azonosítani a degeneratív idegrendszeri betegségek, köztük a Parkinson-kór egyik fő okát az izraeli Ben Gurion Egyetem (BGU) kutatóinak.

Az öregedés során felbomlik a szervezetben lévő fehérjék addig harmonikus szerkezete, amivel olyan fehérjeegységek jönnek létre, amelyek neurodegeneratív betegségeket, például Parkinson-kórt okozhatnak. Az izraeli tudósok megtalálták a probléma kiváltóját: a szervezet fehérjéinek minőség-ellenőrzéséért felelős rendszerek hosszú távú újraszerveződése okozza.

Például az agyi fehérjék specifikus minőségellenőrző-rendszere is megváltozik az öregedéssel, emiatt elveszíti azt a képességét, hogy fenntartsa a fehérjék helyes struktúráját, azaz nem tud többé védelmet nyújtani a betegségekkel szemben.

A tudósok a Nature Communications című folyóiratban publikált tanulmánya alapján az alapvető fehérje-ellenőrzési rendszer működése nem ugyanolyan minden sejtben, hanem minden egyes szövetben alkalmazkodik az ottani fehérjék interakcióihoz, és mennyiségéhez. Idős korra azonban megszűnik ez a fajta alkalmazkodás a szövetekkel, egyúttal csökken a kóros folyamatokkal szembeni védelem is.

„Eredményeink olyan gyógyszerek kifejlesztéséhez vezethetnek, amelyek lehetővé teszik a fehérjeminőség-ellenőrzés képességének fenntartását időskorban is, ezáltal lassítva a neurodegeneratív betegségek kialakulását” – írták tanulmányukban az izraeli tudósok.

Forrás: MTI

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Ez a legproblémásabb életkor a gyereknevelésben

Felmérés készült a gyermeknevelés legjelentősebb mérföldköveiről. Többek között az is kiderült, hogy nem a legkisebbek, és nem is a kamaszok nevelése jelenti a legnagyobb kihívást a szüleiknek.

Vélemény, hozzászólás?