Magas vérnyomás: életveszélyben vagy?

Londoni tudósok szerint elsősorban 30-79 év közöttiek szenvednek magas vérnyomás betegségben. Közülük egymilliárdan alacsony vagy közepes jövedelmű országokban laknak. Magyarországon kiváltképpen magas az ilyen betegek aránya a férfiak körében.

Minden második ember, akinek magas a vérnyomása, nem tud az életét veszélyeztető betegségről. 1990 és 2019 között megduplázódott az érintettek száma, és elérte az 1,3 milliárdot

– jelezték a londoni Imperial College és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kutatói a The Lancet című orvostudományi folyóiratban megjelent tanulmányukban.

A tudósok szerint 30-79 év közötti emberekről van szó, közülük egymilliárdan alacsony vagy közepes jövedelmű országokban élnek.

Magas vérnyomásról az orvosok akkor beszélnek, ha a vérnyomás értéke 140/90 fölött van. A magas vérnyomás okozta szív- és érrendszeri betegségek vagy az agyvérzés miatt évente 8,5 millió ember hal meg. Ez világszerte a vezető halálozási és betegségkiváltó ok, növeli a szív-, agy- és veseproblémák kialakulásának kockázatát is.

2019-ben Dél-Korea, Kanada és Izland volt a 3 ország, amelynek lakosai a legkevésbé voltak érintettek a magas vérnyomás betegségben, őket követte az Egyesült Államok, Costa Rica, Németország, Portugália és Tajvan.

Különösképpen magas az ilyen betegek aránya a férfiak körében Magyarországon, Paraguayban és Lengyelországban, a nők körében a Dominikai Köztársaságban, Jamaicában és Paraguayban.

A betegség kezelésére vannak hatékony gyógyszerek a WHO szerint, amely a kezelésre tett ajánlásait nyilvánosságra is hozta. Az enyhén magas vérnyomást lehet csökkenteni az életmód megváltoztatásával is – mondta Majid Ezzati professzor, a kutatás vezetője. Több gyümölcs, és zöldség, kevesebb só fogyasztása, és a testmozgás segít ebben.

Forrás: MTI/hvg.hu

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Így segíthet a túlsúly leküzdésében a laborvizsgálat. Élj vele!

A túlsúly nem csak a külsőnkre vethet negatív fényt, de az egészségünket is beárnyékolhatja. Az életminőséget romboló fölösleges kilóktól megszabadulhatunk, de nem mindegy, hogyan kezdünk neki a felesleg ledolgozásának. Csodaszerek, sanyarú diéták, izomgyulladásig fokozott testmozgás helyett, kezdjük a laborban a fogyást! Sok esetben a súlyfelesleget valamilyen egészségügyi probléma okozza, ezért a hosszú távú megoldás érdekében érdemes a valódi okok nyomába eredni, mielőtt életmódváltásba kezdenénk.

Vélemény, hozzászólás?