Már 99,9%, mi okozta a klímaváltozást

A klímaváltozást az emberi tevékenység okozta, már a tudósok 99,9 százaléka egyetért benne – írta meg egy új tanulmány alapján a The Guardian.

Az ember okozta üvegházhatást okozó gázok hatásának tudományos bizonyossága mára az evolúcióval és a lemeztektonikával kapcsolatos egyetértés szintjéhez hasonló mértékű. Erre jutott egy kutatás közel 90 ezer éghajlattal kapcsolatos tanulmány megvizsgálása után.

Ez azt jelenti, hogy a tudósok körében nincs kétség afelől, hogy a fosszilis tüzelőanyagok, például az olaj, a szén, a gáz, a tőzeg, és a fa elégetése felmelegíti a bolygót, ezzel szélsőséges időjárást okozva. A Cornell Egyetem tanulmánya azt mutatja, hogy a szkeptikus hangok mára szinte teljesen eltűntek, annyira sok a bizonyíték.

A kutatásról

A 2012 és 2020 novembere között megjelent, lektorált szakirodalom legújabb felmérését kettő szakaszban bonyolították le. Először egy 3000 tanulmányból álló véletlenszerű mintát vizsgáltak meg a kutatók, és ezek között összesen 4 olyan cikket találtak, amik kételkedtek abban, hogy a klímaváltozást az ember okozta. Másodszor több mint 88 ezer tanulmányt tartalmazó adatbázisban kerestek rá az éghajlatváltozással kapcsolatos szkepticizmushoz kapcsolódó kulcskifejezésekre, és mindössze 28 ilyen tanulmányt találtak, ezek mind kisebb folyóiratokban jelentek meg.

Nincs már olyan, aki kételkedne

Az Environmental Research Letters című folyóiratban közzétett tanulmány szerzői szerint eredményeik azt jelzik, hogy a tudósok körében mára eltűnőben van a szkepticizmus ebben a témában.

„Az ügy ténylegesen lezárult. A tudományos közösségben nincs már olyan szaktekintély, aki kételkedne az ember okozta éghajlatváltozásban”

– jelentette ki Mark Lynas, a Cornell Egyetem vendégkutatója, a tanulmány vezető szerzője.

Forrás: HáziPatika.com/MTI

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Légszennyezettség: mintha 15 évet öregednél

A légszennyezettségnek rövid ideig való kitettség is károsan hat az agyműködésre, állapította meg egy ausztrál kutatás

Vélemény, hozzászólás?