Nem egy denevérharapásból lesz a pandémia

Sokan gondolják azt, hogy a világjárvány úgy indul, hogy megharap valakit egy olyan denevér, amely hordozza a SARS-CoV-2 vírus. Jó tudni, hogy sok egymáshoz hasonló vírusvariáns lehet egyetlen állatban is, ám a zoonótikus vírusok esetében ezeknek rendszerint először egy másik közvetítőre kell ugraniuk, majd rengeteg számukra ideális feltételnek kell teljesülni, hogy állatról emberre, majd emberről emberre tudjanak terjedni.

A Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, virológusa Dr. Kemenesi Gábor szerint „Talán egymillió átugrásból tud kialakulni egy olyan, ami, megint csak a megfelelő körülmények között, át tud fertőzni valami másra. Minden egyes átugrás ugyanis olyan változást jelent a vírusban, amely szélesíti a terjedés lehetőségeit, kiszakítja egy-egy gazdaszervezet korlátaiból”.

„Érdemes visszanézni, hogy a SARS-1-nél mi történt: a denevérről átugrott a cibetmacskára a vírus, amiben kialakult egy cibetmacska-variáns. Nem is csoda, hiszen ezeket a szerencsétlen állatokat egymásra pakolt ketrecekben árulták a piacokon. Így ez a fajta koronavírus képes volt adaptálódni a macskához, ráadásul folyamatosan találkozott emberekkel is. Úgy mutálódott, hogy embert fertőzzön, aztán emberről emberre is elkezdett jól terjedni.”

– magyarázta Dr. Kemenesi.

A kutató virológus, és kollégái sokat járnak terepre denevérpopulációk vírusait tanulmányozni,így köztük a koronavírusokat is. Ezért pontosan tudja, szinte semmi esélye annak, hogy egy kutató munka közben elkapjon valamit egy állattól, hiszen védőfelszerelést hordanak, ami pontosabban légzésvédelmet, védőruhát, és gumikesztyűt jelent. Ezzel egyébként a kutató a denevért is védi, hogy ne kerüljön érintkezésbe idegen patogénnel.

Az eddigi koronavírus járványoknál, mindig volt köztes gazda, a mostani SARS-CoV-2 koronavírus esetében nagyon úgy tűnik, hogy a tobzoskáról ugrott át a patogén az emberre.

„Évek óta mondja minden ezzel foglalkozó kutató, hogy egyre valószínűbb egy nagy járvány kialakulása, a koronavírusnál már 2003-ban láttuk ezeket a folyamatokat. Már 2018-ban jött ki olyan publikáció, amelyből látszott, hogy a denevéreket piacra hurcoló embereknél SARS-féle koronavírusok elleni antitestek vannak. Ez is bizonyítja, hogy átugrások folyamatosan vannak, de csak millióból egyszer lesz egy olyan átugrás, ami olyan sikeres vírust eredményez, ami emberről emberre jól terjed” – nyilatkozta a virológus szakértő.

Jól látszik, hogy egy pandémia kialakulásához nem elég egy denevér harapása, rengeteg olyan feltételnek kell teljesülnie ami elősegíti a vírus megfelelő mutálódását, először egy másik állatra, majd az emberre.

Forrás: 24.hu

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Okok, amik miatt elveszítheted a …

Akár nyáron, a melegben is elveszíthetjük a… nem, nem a fejünket, hanem a hangunkat! Cikkünkben …

Vélemény, hozzászólás?