Árulkodó tünetek! Így különböztetheted meg a megfázást az influenzától

Köhögés, tüsszögés, orrfolyás… Ezeket a tüneteket hajlamosak vagyunk félvállról venni, ahogy az influenzát is gyakran összekeverjük a gyorsan múló, lábon kihordható náthával. Ez a tévedés azonban komoly szövődményekkel járhat. Cikkünk segít, hogy ne ess ebbe a hibába.

Az influenzához hasonlóan a nátha hátterében is vírus áll. De míg előbbi esetében 3 víruscsoport okolható a tünetekért, addig utóbbiért több száz, különböző vírusféle tehető felelőssé. Ennek ellenére utóbbi viszonylag gyors lefolyású, és ártalmatlanabb, mint az influenza, ami súlyos betegségnek számít és akár életveszélyes következményekkel is járhat.
A félrekezelés esélyét nehezítheti a szénanátha is, aminek a tünetei szintén hasonlóak (könnyezés, orrfolyás, tüsszögés), de ezt nem vírus okozza.

Hasonlóságok és különbségek

Mind az influenzát, mind a náthát okozó vírusok cseppfertőzés útján terjednek. A hideg és a vitaminhiányos időszak miatt legyengült immunrendszert könnyen megtámadják. Sajnos az olyan helyeken, mint a tömegközlekedés, a munkahely, az iskola, az óvoda, vagyis ahol sok emberrel érintkezel, szinte elkerülhetetlen a fertőzés.
Az egyszerű megfázás könnyen kiheverhető, általában 1-2 napig bujkál bennünk, fejfájással, rossz közérzettel, orrfolyással, tüsszögéssel, köhögéssel és nehézlégzéssel járhat. Rekedtség valamint köhögés esetén a fertőzés nagy valószínűséggel már elérte a gégét.

Ha mindezeket láz, magasabb testhőmérséklet is követi, akkor bakteriális felülfertőződésre gyanakodhatunk. A baktériumok a melléküregekbe is eljuthatnak, és tüdőgyulladást okozhatnak. Ilyenkor érdemes minél gyakrabban kiüríteni az orrunkból az összegyűlt váladékot. Gyerekeknél érdemes orrleszívó készülékeket használni erre a célra a még alaposabb orrtisztítás érdekében.

Tünetek

A több napig lappangó, fokozatosan kialakuló megfázással ellentétben az influenza hirtelen csap le ránk, és a szimptómái órák alatt válnak egyre kellemetlenebbekké.

Az influenzát erős torokfájás, magas láz (akár 41 fokos testhőmérséklet) kísérheti, ezzel az immunrendszer a vírus elpusztításán dolgozik, és állandó, erőteljes fejfájás kísérheti.

Ezzel szemben a nátha esetében a torokkaparás enyhe, ahogy az esetlegesen jelentkező fejfájás is, illetve a láz helyett leginkább hőemelkedést észlelhetünk.

A legmarkánsabb különbség a két betegség között talán mégis az, hogy az influenza az egész testet fájdalommal sújtja, különösen az ízületeket. Ebben az esetben gyengének, fáradtnak érezzük magunkat. Erős nátha esetén esetleg a lábakban érezhetünk némi fájdalmat, de azt is csak tompán.

Influenzánál a köhögés jellemző, a tüsszögés ritka, a nátha során az orrdugulás és a tüsszögés a jellemzőbb.
Míg az influenzával akár 1-2 héten át szenvedhetünk, és gyakori mellkasi problémákkal és komoly szövődményekkel jár (tüdőgyulladás, légcsőhurut, gyermekeknél középfülgyulladás stb.), a náthát enyhe szövődmények kísérhetik és gyors lefolyású.

Tippek az influenza megelőzésére

  • Immunerősítő táplálkozás: Étkezz változatosan, és iktasd be étrendedbe a fehérjében (halak, sovány húsok, bab), antioxidánsokban (színes zöldségek, gyümölcsök), omega-3 zsírsavakban (csonthéjasok, tengeri halak) gazdag élelmiszereket.
  • Szezon előtti oltás: Az influenza elleni védőoltás sokat segíthet a megelőzésben. Ezt érdemes még a szezon előtt kérni. Ez leginkább a november-decembert jelenti, de még januárban sem késő.
  • Vértezd fel magad mozgással is: Egy aktuális kutatás szerint azok, akik napi 30 perc mozgást végeznek folyamatosan, kevésbé hajlamosak a meghűlésre. Bár jól láthattuk, hogy a nátha nem keverendő össze az influenzával, ugyanakkor legyengítheti és könnyű prédává teheti az utóbbi számára a szervezetünket.
  • Párásíts és hidratálj: Amellett, hogy a kielégítő folyadékfogyasztás a testedet is tisztítja, a környezetedet is érdemes párásítani a fűtési szezonban, mert az influenza terjedéséért felelős vírusok az alacsony páratartalmat kedvelik.
  • Egyéb jó tanácsok: A rendszeres kézmosás elsődleges a megelőzés terén, ahogy érdemes a hagyományos zsebkendők helyett is antibakteriális zsebkendőt tartanunk magunknál ebben az időszakban.

Bónusz tanács, ha már elkaptad az influenzát

Ha már kész a baj, és jelentkeztek rajtunk az influenza tünetei. Érdemes házi gyógymódokkal is erősíteni az orvosi kezelést. A kialakult fertőzés esetében is ajánlott a hidratálás a gyorsabb tisztulás és a kiszáradás megelőzése érdekében, ahogy a párásítással és az ágynyugalommal is rövidíthetünk a betegség lefolyásán.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Az ősz se szegje fittséged

Amilyen színes és szép az ősz, a hűvösebb, borongósabb novemberi napok, annyira tudnak lehangolóak lenni. Ha mindez megfázással, köhögéssel, náthával társul, még rosszabb. Mutatunk néhány tippet, hogy ősszel és télen is egészségesebb és fittebb lehess.

Vélemény, hozzászólás?