Nagyobb úszógumi, rövidebb élet?

Az Európai Elhízás Elleni Nap alkalmából készült, első 1000 nap program elemzése szerint Hazánkban minden negyedik felnőtt ember el van hízva. Ez az arány pedig a legrosszabb az OECD tagállamok között.

tulsuly-friss-egeszsegugyelet-nagy

A probléma okát a rossz családi mintával magyarázzák, mivel napjainkban már gyermekkorban is egyre nagyobb gondot jelent az elhízás. A felnőtt korban jelentkező túlsúly azonban nagymértékben csökkenthető, ha a gyermek életének első 1000 napjában egészséges táplálkozást alakítunk ki.

Mivel a gyermek szervezete nem azonos a felnőtt szervezettel, ezért erre a táplálkozásánál is oda kell figyelni. A kicsiknek (ahogy a felnőtteknek sem) ajánlott a túlcukrozott, túlsózott, túl zsíros vagy túlságosan is fűszeres ételek fogyasztása. Ezekhez amilyen könnyű hozzászokni, olyan gyorsan okoznak elhízást már egészen kicsi korban is.

A túlsúlyosság a gyermek önbizalmára és szociális életére is negatívan hathat, a csúfolódások miatt visszahúzódhat, és mivel nem akar nevetség tárgyává válni, a sportot is kerüli, így nagy eséllyel lesz belőle kövér felnőtt.

Egy korábban készült felmérés figyelmeztet a túlságosan is bőséges táplálkozás veszélyére. E szerint a kóros elhízás a normál testsúlyúakéhoz képest a várható élettartamot  akár 14 évvel is megrövidítheti.

A túltáplált gyerekeknek nem csak a gyerekkoruk gyötrelmesebb, de felnőtt korukra nagyobb valószínűséggel lesz cukorbetegségük, magas vérnyomásuk, szív- és érrendszeri panaszuk, ízületi problémájuk, és túlsúlyuk.

Magyarországon a 7 és 14 év közötti gyermekek 7 százaléka számít elhízottnak, 20 százaléka pedig túlsúlyosnak. Ez az oka annak, amiért napjainkban hamarabb ütik fel a fejüket gyermekeknél is olyan betegségek, amelyek korábban csak felnőtteknél jelentkeztek.

Dr. Takács István, a Magyar Primer Prevenciós Orvosi Egyesület elnöke arra hívja fel a figyelmünket, hogy a fogantatástól számított első 1000 nap során alakul ki bennünk az elhízásra való hajlam, ami aztán a teljes életünkre hatással lesz.

Továbbá felmérések igazolják azt is, miszerint a gyermekkorban elhízottak illetve túlsúlyosak 60%-a lesz felnőtt korában is súlyproblémás. Az is tény, hogy napjainkban a 3 évnél fiatalabb gyermekek 80 %-a túlságosan sok cukrot fogyaszt.

A gyermekkori rossz szokásokat felnőttkorban már nehéz megváltoztatni. Ezért különösen fontos, hogy gyermekünk táplálkozását is egészséges mederben tartsuk.

Forrás: Portfólió

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Így segíthet a túlsúly leküzdésében a laborvizsgálat. Élj vele!

A túlsúly nem csak a külsőnkre vethet negatív fényt, de az egészségünket is beárnyékolhatja. Az életminőséget romboló fölösleges kilóktól megszabadulhatunk, de nem mindegy, hogyan kezdünk neki a felesleg ledolgozásának. Csodaszerek, sanyarú diéták, izomgyulladásig fokozott testmozgás helyett, kezdjük a laborban a fogyást! Sok esetben a súlyfelesleget valamilyen egészségügyi probléma okozza, ezért a hosszú távú megoldás érdekében érdemes a valódi okok nyomába eredni, mielőtt életmódváltásba kezdenénk.

Vélemény, hozzászólás?