Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Nagyobb úszógumi, rövidebb élet?

Az Európai Elhízás Elleni Nap alkalmából készült, első 1000 nap program elemzése szerint Hazánkban minden negyedik felnőtt ember el van hízva. Ez az arány pedig a legrosszabb az OECD tagállamok között.

tulsuly-friss-egeszsegugyelet-nagy

A probléma okát a rossz családi mintával magyarázzák, mivel napjainkban már gyermekkorban is egyre nagyobb gondot jelent az elhízás. A felnőtt korban jelentkező túlsúly azonban nagymértékben csökkenthető, ha a gyermek életének első 1000 napjában egészséges táplálkozást alakítunk ki.

Mivel a gyermek szervezete nem azonos a felnőtt szervezettel, ezért erre a táplálkozásánál is oda kell figyelni. A kicsiknek (ahogy a felnőtteknek sem) ajánlott a túlcukrozott, túlsózott, túl zsíros vagy túlságosan is fűszeres ételek fogyasztása. Ezekhez amilyen könnyű hozzászokni, olyan gyorsan okoznak elhízást már egészen kicsi korban is.

A túlsúlyosság a gyermek önbizalmára és szociális életére is negatívan hathat, a csúfolódások miatt visszahúzódhat, és mivel nem akar nevetség tárgyává válni, a sportot is kerüli, így nagy eséllyel lesz belőle kövér felnőtt.

Egy korábban készült felmérés figyelmeztet a túlságosan is bőséges táplálkozás veszélyére. E szerint a kóros elhízás a normál testsúlyúakéhoz képest a várható élettartamot  akár 14 évvel is megrövidítheti.

A túltáplált gyerekeknek nem csak a gyerekkoruk gyötrelmesebb, de felnőtt korukra nagyobb valószínűséggel lesz cukorbetegségük, magas vérnyomásuk, szív- és érrendszeri panaszuk, ízületi problémájuk, és túlsúlyuk.

Magyarországon a 7 és 14 év közötti gyermekek 7 százaléka számít elhízottnak, 20 százaléka pedig túlsúlyosnak. Ez az oka annak, amiért napjainkban hamarabb ütik fel a fejüket gyermekeknél is olyan betegségek, amelyek korábban csak felnőtteknél jelentkeztek.

Dr. Takács István, a Magyar Primer Prevenciós Orvosi Egyesület elnöke arra hívja fel a figyelmünket, hogy a fogantatástól számított első 1000 nap során alakul ki bennünk az elhízásra való hajlam, ami aztán a teljes életünkre hatással lesz.

Továbbá felmérések igazolják azt is, miszerint a gyermekkorban elhízottak illetve túlsúlyosak 60%-a lesz felnőtt korában is súlyproblémás. Az is tény, hogy napjainkban a 3 évnél fiatalabb gyermekek 80 %-a túlságosan sok cukrot fogyaszt.

A gyermekkori rossz szokásokat felnőttkorban már nehéz megváltoztatni. Ezért különösen fontos, hogy gyermekünk táplálkozását is egészséges mederben tartsuk.

Forrás: Portfólió

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A tartós fogyás kulcsa

Egy alapvető túlélési ösztönből fakadó tápanyag-raktározási mechanizmus miatt, a rövid koplalások után a szervezet hamar visszaépíti a leadott kalóriákat. Különböző napos, vagy hetes diétákkal ideiglenesen meg lehet szabadulni kilóktól, de, hogy mi a tartós siker kulcsa, arra egy kutatás jött rá.

Vélemény, hozzászólás?