Rangos nemzetközi díjat kapott a magyar szabadalom

A Svéd Kereskedelmi Testület Gran Prize díját a Solumium nevű fertőtlenítőszer, egy magyar szabadalom nyerte el. A rendkívüli találmány hatóanyaga révén azoknak a fertőzéseknek a kezelését is lehetővé teszi, amikkel szemben az antibiotikumok is hatástalannak bizonyulnak. Ráadásul a Solumium környezetkímélő is, mivel el is párolog a használat után.

fertotlenito-egeszsegugyelet-nagy

A rangos elismerést találmányával Noszticzius Zoltán, a BME professzora nyerte el. A gyártó leírása szerint a Solumium az antibiotikum-rezisztencia globális problémájának megoldásában is úttörő lehet, mert a benne található nagy tisztaságú klór-dioxid hatóanyag, olyan sebfertőzések gyógyítására is képes, amelyeket antibiotikum-rezisztens baktériumtörzsek okoznak.

Ezt a fertőtlenítő szert már 2008 óta gyártja a professzor cége, ami tavaly 10.000.000 Ft-os bevételt ért el.
A használat után nyom nélkül elpárolgó fertőtlenítőszer elsősorban a fogorvosok és pácienseik segítségére lesz.

A Gran Prize díjat 2012-ben alapították cégek és intézmények számára. Azokat a projekteket jutalmazzák meg vele a Kereskedelmi Testületnél, amelyek az emberiség életminőségének javításában érnek el kiemelkedő eredményt. A nyertes munkát a következő szempontok szerint választják ki: környezettudatosság, újszerűség, gazdasági használhatóság.

A győztes a pénznyereményen túl Ann Lundin svéd képzőművész és Szász Károly kerámiaművész alkotásával is gazdagabb lett.

Magyarországon 1995 óta működik a Svéd Kereskedelmi Testület, 89 bejegyzett tagvállalattal. 1995-2013 között több mint egymilliárd eurónyi (kb. 300 milliárd forintnyi) összegű beruházást valósított meg a testület Hazánkban.

Forrás: HVG

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Fogy az antibiotikumok ereje

Az antibiotikumok végnapjai közelednek?

Először dokumentáltak olyan baktériumfertőzéses esetet Amerikában, amely a legerősebb antibiotikummal, a kolisztinnel szemben ellenálló volt. …

Vélemény, hozzászólás?