Monitoroz a WHO: Így terjed a Lambda variáns

Speciális megfigyelés alatt tartja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a koronavírus eddig főként Latin-Amerikában megjelent, lambda elnevezésű változatát. Az ENSZ egészségügyi szervezete szerint ezt a változatot eddig 29 országban azonosították.

A Lambda számos mutációt hordoz, amelyek következtében lehetséges, hogy nagyobb a terjedési képessége, vagy jobban ellenáll a semlegesítő antitesteknek – áll a WHO szerdán kiadott jelentésében, de egyelőre nincsenek megbízható tanulmányok, illetve tapasztalatok erről.

A Lambda variánst először Peruban azonosították 2020 augusztusában. Április óta Peruban a megvizsgált Covid-fertőzések 81 százalékát okozta a lambda variáns. Argentínában és Chilében az elmúlt két hónapban ez az arány az összes fertőzött mintegy egyharmada volt. Chilében a fertőzések 32 százalékát okozta ez a variáns, amelynél csak az elsőként Brazíliában azonosított gamma változat aránya jelentősebb.

A WHO két kategóriába sorolja a koronavírus-változatokat

Az egyikbe a fokozott figyelmet igénylő változatok tartoznak, amelyek csoportos fertőzést okoznak, és több országban fordulnak elő.

A másik csoportot az aggodalmat kiváltó variánsok jelentik, amelyek bizonyítottan fertőzőbbek, nehezebb őket ellenőrzés alatt tartani, és több súlyos betegséget idéznek elő.

Ez utóbbi csoportba került át a gyors terjedése miatt az előző csoportból az elsőként Indiában azonosított delta variáns, amely már Magyarországon is jelen van. A brit hatóságok a delta változat terjedése miatt elhalasztották a járvány miatt elrendelt korlátozások tervezett feloldását.

Forrás: MTI

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Így segíthet a túlsúly leküzdésében a laborvizsgálat. Élj vele!

A túlsúly nem csak a külsőnkre vethet negatív fényt, de az egészségünket is beárnyékolhatja. Az életminőséget romboló fölösleges kilóktól megszabadulhatunk, de nem mindegy, hogyan kezdünk neki a felesleg ledolgozásának. Csodaszerek, sanyarú diéták, izomgyulladásig fokozott testmozgás helyett, kezdjük a laborban a fogyást! Sok esetben a súlyfelesleget valamilyen egészségügyi probléma okozza, ezért a hosszú távú megoldás érdekében érdemes a valódi okok nyomába eredni, mielőtt életmódváltásba kezdenénk.

Vélemény, hozzászólás?