Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Sinopharm: a 60 évesek negyedénél, a 80 évesek felénél nem termelődik antitest

Megjelent az első tudományos igényű vizsgálat a Sinopharm kínai koronavírus elleni vakcináról, a szerzői Ferenci Tamás, az Óbudai Egyetem biostatisztikusa és Sarkadi Balázs akadémikus, az ELKH Természettudományi Kutatóközpont biokémikusa.

Nemcsak Magyarországon, de nemzetközi szinten is az első kutatás, amely tudományos alapossággal vizsgálta a kínai vakcina hatására termelődő, a koronavírust semlegesítő antitestek szintjét.

A kutatás legfontosabb adatai:

  • az 50 év alatti tesztalanyok 90%-ánál termelődött antitest a kínai vakcina után,
  • 60 év körül 25% a valószínűsége, hogy a szervezet egyáltalán nem termel antitestet,
  • a 80 éveseknél ez már 50%,
  • a 60 éveseknél 60-75% a valószínűsége, hogy csak kis mennyiségű antitest termelődik.

A kutatás alapján az antitest-szint nem függ az alany nemétől, és attól sem, hogy mennyi idő telt el a második adag oltóanyag beadása után. A vizsgálat során olyan típusú tesztet használtak, amivel az mRNS-vakcinák hatékonyságát ellenőrizték a klinikai kutatások első és második fázisában.

Ferenci és Sarkadi szerint a nemzetközi irodalomban egyre több bizonyíték van arra, hogy az antitestszintből nagy pontossággal következtethetünk a COVID-19 tünetes megbetegedéssel szembeni védettségre. Ezért az alapján, amit az inaktivált vírust alkalmazó vakcinákról tudunk, az következik, hogy az antitestszint a Sinopharmnál is jó mérőszám.

A kor előrehaladtával tehát jelentősen csökkenhet a védettség a Sinopharmmal oltottak körében a Covid–19 fertőzéssel szemben.

A tanulmány itt olvasható teljes terjedelmében: Virus neutralizing antibody responses after two doses of BBIBP-CorV (Sinopharm, Beijing CNBG) vaccine

Forrás: 444.hu, hvg.hu

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Omikron a gyerekeknél: Az előző mutációktól eltérő tünetek

Az új típusú koronavírus-variáns, az omikron a korábbi mutációk tüneteitől eltérő tüneteket mutat a gyermekeknél – derült ki egy Bonn közeli gyerekkórház orvosainak beszámolójából.

Vélemény, hozzászólás?