Nem javulnak a magyarországi rákhalálozási számok

Hazánkban nem csökken a rákban elhunytak száma, nagyjából ugyanannyian halnak meg most is ebben, mint 20 vagy 30 évvel ezelőtt.

Évente 30-33 ezren halnak meg daganatos betegségekben, azaz nem javulnak a rákhalálozási adatok, hasonló számok voltak a 1990-es és a 2000-es években is, mint napjainkban. Ezekből a szörnyű adatokból “pozitívabb” év 1990 és 2005 volt, amikor nem érte el a 30 ezret a halottak száma, kifejezetten tragikus pedig 2003 és 2004, amikor 33 és fél ezernél is több életet követelt a rák.

Férfiak

A KSH (Központi Statisztikai Hivatal) adatai alapján az utolsó dokumentált évben, 2019-ben a férfiak közül mintegy 17,5 ezren haltak meg rákban. Ez szám körülbelül ugyanannyi, mint az 1990-es “jó” évben. Férfiak szempontjából a legrosszabb évek a 1998 és 1999-es volt, mert ezekben a 19 ezret is meghaladta az éves rákos halálesetek száma.

Nők

A nőknél romlanak a számok, mert míg 30 évvel ezelőtt évente 13 és fél ezer volt a daganatos betegségben elhunytak száma, 2019-ben már a 14,7 ezret is meghaladta. Ez azzal a trenddel függ össze, hogy évente egyre több nő dohányzik.

A legtöbb haláleset okozói

Mind a két nemnél a ráktípusok közül a légcső, hörgő és tüdő rosszindulatú daganata okozta a legtöbb halálesetet 2019-ben. A második hely a két nemnél eltérő, mert a férfiaknál a vastag- és végbélrák, a nőknél az emlődaganat áll, a harmadik legtöbb rákos halálesetet a férfiaknál a prosztata daganata, a nőknél pedig a vastag- és végbélrák okozta.

Forrás: KSH, novekedes.hu

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Ez a legproblémásabb életkor a gyereknevelésben

Felmérés készült a gyermeknevelés legjelentősebb mérföldköveiről. Többek között az is kiderült, hogy nem a legkisebbek, és nem is a kamaszok nevelése jelenti a legnagyobb kihívást a szüleiknek.

Vélemény, hozzászólás?