Sokkal nagyobb a vérrögképződés kockázata a Covid fertőzés után, mint az oltás után

A Covid-19-et okozó vírussal való fertőzés után az életveszélyes vérrögök kialakulásának esélye messze meghaladja az AstraZeneca és a Pfizer vakcinák okozta esetleges mellékhatásokat a legnagyobb ilyen jellegű tanulmány szerint. Prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistájának véleménye a témában.

Az elemzés több mint 29 millió angliai ember adatait használta fel, hogy összehasonlítsa a két vakcina provokálta trombózisos esetek számát a Covid fertőzés okozta vérrögösödéssel szemben.

A tanulmány vezető szerzője, prof. Julia Hippisley-Cox, az Oxfordi Egyetem munkatársa elmondta, az embereknek tisztában kell lenniük ezekkel a megnövekedett kockázatokkal a Covid oltás után, és azonnal orvoshoz kell fordulniuk, ha tüneteket észlelnek (lábfájdalom, nehézlégzés, véres köpet, piros tűszerű foltok a bőrön). Ám tudni kell azt is, hogy a kockázatok lényegesen nagyobbak és hosszabb ideig tartanak, ha valaki megfertőződik a vírussal, így az oltás messze biztonságosabb, mint a vírusfertőzés.

A megállapítások 2020. december 1. és 2021. április 24. között gyűjtött elektronikus egészségügyi nyilvántartásokból származó adatokon alapulnak. A trombocitopénia (alacsony vérlemezkeszámmal jellemezt állapot) és a vérrögök mellett a kutatók bizonyos egyéb kockázatokat is megvizsgáltak, beleértve a CVST-t (agyi vérrögök) és az ischaemiás stroke-ot is.

Összességében az találták, hogy az AstraZeneca vakcina első adagja után megnő a trombocitopénia, vénás és artériás vérrögök kialakulásának esélye. (Ezt ma már vaccina-indukált immunthrombotikus thrombocytpeniának hívjuk hivatalosan). A Pfizer/BioNTech vakcina első adagja után pedig az artériás trombózis és az ischaemiás stroke esélye.

Statisztikák szerint minden 10 millió Pfizer-t kapott emberre 143 ischaemiás stroke jut. Ez a Covid fertőzés után ez 1699. Az Astrazeneca után 10 millió beoltottnál 107 trombocitopénia és 66 vénás vérrögös esetet számoltak. Fertőzés után esetében ezek a számok 934-re és 12.614-re ugrottak..

Prof. Carol Coupland, az Oxfordi Egyetem vezető kutatója azt mondta, hogy a stroke kockázata a Pfizer első oltása után 15-21 nappal magasabb. Az AstraZeneca 1. vakcináját követő trombocitopénia esetében ez a kockázat 8- 14 napig volt magasabb. A fertőzéssel kapcsolatos szövődmények esélye általában a fertőzést követő 28 nappal csökkentek.

Bármilyen oltási szövődmény esetén azonnal az orvoshoz kell fordulni, mert a beteg ezeket a tüneteket nem ítélheti meg, ugyanakkor az orvos azonnali ellátásra be tudja kórházba utalni (természetesen nem covid-osztályra).

“Pár hónapja nagy vihart kavart az, hogy bizonyos Covid elleni oltások thromboemboliás eseményeket okozhatnak. Emiatt több ember bizalma is megrendült a vakcinákkal kapcsolatban. Való igaz, nagyon ritka mellékhatásként megjelenhet vénás és artériás trombózis is bizonyos oltások következtében, ám ahogy a világ vezető kutatói is állítják, egy Covid fertőzés következtében jóval nagyobb az ilyen -és más jellegű, akár életveszélyes- szövődmények kialakulásának esélye. Ezt sajnos sokan figyelmen kívül hagyják. Pedig van több más olyan készítmény is forgalomban, melyek szintén megnövelik a vérrögképződés kockázatát – pl.a fogamzásgátlók, melyek lényegesen nagyobb veszélyt rejtenek mint a coronavirus elleni vakcinák- mégis számtalan nő alkalmazza őket, méghozzá előzetes trombofília kivizsgálás nélkül”- mondja prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája.

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy sokkal nagyobb a Covid okozta halálos trombózisos esetek esélye (pláne az oltatlanoknál), mint az oltás következtében bekövetkező thromboembóliás esemény bekövetkezése.

Forrás: tromboziskozpont.hu

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Így enyhítsd a tügyőgyulladás tüneteit

Komoly, kezelést igénylő betegség a tüdőgyulladás, ám néhány otthoni praktikával elősegíthető, felgyorsítható a tünetek enyhülése, a gyógyulás.

Vélemény, hozzászólás?