Az 5 és 11 év közötti gyermekeknél is működik a Pfizer COVID-19 vakcinája

A Pfizer és a BioNTech közleményt adott ki, amelyben azt írták, hogy a klinikai vizsgálatok alapján a vakcinájuk az 5 és 11 év közötti gyermekeknél is biztonságos, és kiemelkedő antitestválaszt váltott ki a szervezetükben. Ebben a korcsoportban ezek az első ilyen eredmények, az adatokat pedig egyelőre még nem is tették közzé, de a közlemény szerint minél előbb szeretnék benyújtani őket a szabályozó szerveknek.

A közleménye szerint az 5-11 éves gyermekek 21 napos eltéréssel kaptak két, 10 mikrogrammos dózist az oltóanyagból, ez a harmada annak, amit a 12 év felettieknek adnak be. A résztvevők antitestválasza ugyanakkor hasonló volt ahhoz, amelyet korábban a 16-25 éves korosztályban mértek a nagyobb dózissal.

Albert Bourla, a Pfizer elnöke elmondta, hogy alig várják, hogy kiterjeszthessék a vakcina által nyújtott védelmet erre a korcsoportra is, főleg, mert egyre jobban terjed a delta variáns, ami a gyermekekre is komoly veszélyt jelenthet. Hamarosan be fogják adni az eredményeket az illetékes szabályozó szerveknek, így többek közt az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeletnek (FDA), és az Európai Gyógyszerügynökségnek (EMA) is.

A hat hónapostól 2 évesig, és a 2-5 év közötti gyermekek klinikai vizsgálati adatai még idén megérkezhetnek a bejelentés szerint.

Dr. Scott Gottlieb, az FDA korábbi biztosa, a Pfizer igazgatótanácsának tagja elmondta, hogy az 5 és 11 év közötti korosztály beoltása már akár október végén elkezdődhet.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet azt ígérte, hogy amint megkapja a Pfizer és a BioNTech a klinikai vizsgálatainak adatait, azonnal meg is kezdik az engedélyeztetési procedúrát, minek a gyorsasága azon is fog múlni, hogy milyen formában kapják meg az adatokat.

Forrás: CNN, telex.hu

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Mikor kell orvoshoz menni a köhögéssel?

A köhögés a légúti védelem része, azt jelzi, hogy a légutakba valami olyan anyag, idegentest került, amelyet a szervezet ezzel próbál meg onnan eltávolítani.

Vélemény, hozzászólás?